Две присъди по 18 г. затвор и една оправдателна постанови Софийският градски съд за убийството на студента Стоян Балтов от декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия". Във вторник прокуратурата поиска по 20 години затвор за тримата подсъдими.

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов бяха признати за виновни за убийство по особено жесток начин. Соченият за техен съучастник Вили Георгиев съдът обяви за невинен.

Магистратите взеха под внимание това, че той е нанесъл удар само по рамото, което не е довело до смъртта на студента Балтов.

Решението за присъдите е било единодушно. Александър Данаилов и Светлозар Стоилов трябва да платят над 600 000 лв. кръвнина на близките на жертвата, както и над 30 000 лв. разноски по делото. Данаилов и Стоилов засега остават на свобода срещу парична гаранция, а мярката за неотклонение на Вили Георгиев е подписка.

Присъдите може да бъдат атакувани пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. Близките на Стоян Балтов ще обжалват решението на съда. Присъдите нямат връзка с това, което ние искахме – доживотни присъди”, каза Борислав Балтов, брат на убития Стоян. Той посочи, че това, което се е случило вътре в залата, не е реално.

На въпрос как ще коментира това, че Вили Георгиев е оправдан, Борислав Балтов каза, журналистите да се обърнат към Георгиев и към баща му, който го е защитавал на предишното заседание. Той допълни, че ако е било убито детето на съдията Петя Крънчева, не знае дали тя щеше да произнесе такива присъди.

След жестокото убийство стана ясно, че дискотеката е незаконна и бързо след това беше разрушена. Случаят провокира студетски протести с искане за промяна и десетки дискусии на тема сигурността в градчето и законността на десетките нощни барове.

Според собственик на заведение контролът върху заведенията е станал особено стриктен и масово се налагат глоби дори за най-дребните нарушения. Също така заяви, че не баровете са проблемът на градчето, тъй като студентите употребявали алкохол в общежитията, не толкова в баровете.