Властите предадоха на Италия първите четирима от групата на „Кокаиновите крале”, задържани в България в рамките на спецоперация срещу организираната престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка. Криминалните лица излетяха от летище София със специален полет на италианските власти.

Очаква се решението на българския съд за предаването и на останалите 11 задържани в България членове на групата, сред които и нейният ръководител Евелин Банев-Брендо.

Засега Брендо остава в България, а съдът направи запитване до италианските си колеги за някои неточности в Европейската заповед за екстрадирането му на Апенините. Според българските магистрати от документа за арест не става ясен срокът, в който българинът трябва да бъде предаден на съда в Милано.

Евелин Банев-Брендо. Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Международната акцията срещу „кокаиновите крале”, в която участва и България, се проведе в началото на юни, като бяха задържани 30 души за трафик на кокаин. Спецполицаите от Милано посочиха именно Банев като водач на организираната група, пренасяла „белия прах” от Южна Америка към Стария континент.

Самият Брендо беше арестуван в средата на май, когато стана ясно, че срещу него се води и разследване за пране на пари от наркотрафика. След задържането му МВР информира, че групата на Банев осигурявала трафика на 40 тона кокаин годишно. Сред членовете й има 15 българи, 12 италианци, един словенец, един – румънец и един грузинец.