Бившият мажоритарен собственик на поставената под надзор Корпоративна търговска банка Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни-членки на Интерпол. Това съобщи прокуратурата в официално съобщение на сайта си във вторник.

На имуществото на Цветан Василев е наложен запор. Той засяга общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял.

Профилът на банкера бе качен и на страницата с издирвани лица на Интерпол.

Прокуратурата обяви, че го издирва на 12 август т.г. (когато е и рожденият ден на Василев - б.р.) за длъжностно присвояване в особено големи размери. До този момент обаче държавното обвинение не съобщаваше дали Василев е пуснат за издирване, а по темата се спекулираше.

Причината за обвинението - през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. мажоритарният собственик на КТБ умишлено е склонил главния касиер и изпълнителния директор на трезора да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

От самото начало на разследването за източване на КТБ се говори, че Цветан Василев ще бъде обвинен и даже може да бъде организирано екстрадирането му у нас. На 31 юли австрийският „Дер Щандарт” съобщи, че банкерът вече е обвиняем, но от прокуратурата запазиха мълчание.

Първоначалните твърдения, че КТБ има милиарди недокументирани „лоши” кредити към свързани лица и фирми и че милиони са изнасяни от банката в последните дни, в крайна сметка се оказаха силно преувеличени.

Стъпка по стъпка

От прокуратурата детайлно обясниха какво са свършили до момента за издирването на Василев, който редовно коментира чрез отворени писма действията на БНБ и държавата, но местонахождението му е неизвестно.

„Цветан Радоев Василев е обявен за международно издирване на 28.07.2014 г. със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че същият пребивава на територията на Република Австрия”, обясняват от държавното обвинение.

На 29 юли т.г. в дирекция „Международно оперативно сътрудничество” – МВР е уведомила прокуратурата за писмо от австрийските власти, с което те съобщават, че босът на КТБ не фигурира в тяхната национална база данни.

На същия ден отдел „Международен" във ВКП е получено копие от Европейската заповед за арест на Василев, а 1 август българските представители на Прокуратурата в Евроджъст уведомяват, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладван на пленарно заседание на колегията.

Същевременно, материалите по делото са препратени до Националното бюро на Австрия в Еврождъст.

На 13.08.2014 г. зам.-главният прокурор е изпратил на международната дирекция на МВР предложението на наблюдаващия прокурор Иван Гешев за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед следваща екстрадиция за Република България от територията на всички държави - членки на Интерпол.

Успоредно с тези действия, на 22.08.2014 г. Софийски градски съд е уважил искане на Прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото на Цветан Радоев Василев, Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”