Близо 5 хиляди престъпления извършват непълнолетните и малолетните всяка година у нас. По данни на МВР за последните 5 години умишлените убийства, извършени от деца са 12.

Броят на момчетата, които са извършили престъпно деяние, е значително по-голям от този на момичетата – 4154. Престъпленията, извършени от непълнолетни и малолетни момичета, са 826

Най-често децата извършват кражби – 3019. Случаите на нанесени телесни повреди са 209. Регистрирани са още 56 блудства.

През 2016 г. няма извършени убийства, не е така обаче за предишните 4 години. Според специалистите, този тип престъпления се дължат на моментна неадекватна преценка.

"Престъпленията, които са убийства и тежките престъпления, стават в състояние на афект. В повечето случаи, това са младежи, които са си израснали в едни съвсем обикновени семейства", коментира Надя Цветкова, инспектор социална дейност и възпитателна работа. Средата също е фактор.

След като ги осъдят, непълнолетните и малолетни престъпници попадат в поправителния дом в Бойчиновци, където се очаква да бъдат превъзпитани. Много от тях обаче в крайна сметка стигат до Централния софийски затвор.

Едно момче зад решетките

23 октомври 2013 г. Спречкване между най-добри приятели води до тежко престъпление. Единият - Искрен, дълго време се бори за живота си. Другият - Иван, излежава най-тежката присъда в Бойчиновци.

"Тогава трябваше да му дам аз материал- марихуана. Сбихме се, той извади нож, разряза ми ръката. Първият път ми разряза дясната ръка, след това посегна втори път, с лявата хванах острието, избих ножа, взех го и го намушках няколко пъти", разказва той. 

Снимка: bTV

Лекарите преброяват 14 прободни рани в областта на корема. Иван е осъден за опит за умишлено убийство. Днес казва, че целият му живот е пропаднал.

Иван вече е излежал 3 от 7-те си години. Надява се да бъде освободен предсрочно. Иска да замине за чужбина, защото в България за него бъдеще вече нямало.