Репортерите на „Тази сутрин” Мария Цънцарова и Стоян Георгиев, чиито разследвания за имотните състояния на кметовете на Пазарджик и Хасково получиха огромен обществен отзвук, коментират внушенията, направени в анализ на Полина Паунова, публикуван в сайта на Дойче веле. Текста на анализа можете да прочетете тук: http://www.dw.de/%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%87%D0%B5…/a-18435956

Стоян Георгиев, репортер на „Тази сутрин”

До главния редактор на DW, България

До Полина Паунова

Уважаема Полина,

Написали сте статия, в която давате оценка на работата ми, правите внушения и дори обвинения. Обвинявате ме, че работя по поръчка. Политическа или икономическа поръчка. Зад репортажите, чието качество громите с такава лекота и категоричност, стоят автори, които имат чест и достойнство. Не сте споменали телевизията, още по-малко журналистите, за които пишете анализ. Не сте потърсили засегнатите. Позволявате си да внушавате и да манипулирате аудиторията на DW, че авторите на два репортажа по bTV изпълняват поръчки.

Аз съм предложил, защитил и заснел серията от репортажи за кмета на Пазарджик, излъчени по bTV миналата седмица. Казвам се Стоян Георгиев. Мария Цънцарова е автор на репортажите за кмета на Хасково. Зад репортажите ми няма и никога не е имало нищо друго освен професионалното ми убеждение и съвест. Силните на деня и техните интереси нямат пресечна точка с моя професионален и личен интерес. Убедено твърдя, че това важи и за Мария. Чрез статията в DW се петни името ми (дори да не е споменато) без нито едно доказателство, нито един факт. Твърдя, че това освен, че е недостойно, е липса на професионализъм.

Полина, не знам дали си давате сметка, че за разлика от Вашата статия, в която има мнения, внушения, клевети, манипулативно комбиниране на факти и пропускане на съществени други, в репортажите, които анализирате, има само факти, които са събрани по всички правила на журналистиката. Не знам с какво самочувствие давате оценка на журналисти, при положение, че дори не сте потърсили обектите, които обвинявате в тежки грехове чрез статията си. За да покажа на зрителите начина на живот на кмета на Пазарджик, се срещнах с него очи в очи и му дадох възможност да се защити. Той беше напълно наясно защо съм там и какъв репортаж подготвям. Преди това събрах цялата налична информация за фирмите на семейството му, дадох счетоводните отчети на семейните му фирми за анализ от специалисти, разговарях с източници, за да се убедя, че имотното състояние на Тодор Попов не отговаря на официалните му доходи. Доказах връзки и зависимости между хората, които имат привилегията да печелят публичните пари и семейството на кмета. Проверих многократно и се уверих, че не греша и че няма да опетня името на човек, който не заслужава да бъде сочен с пръст. Не показах в ефир поне половината скандална информация за кмета на Пазарджик, която научих, защото не мога да докажа всичко по категоричен начин. Не бих допуснал да има и 0,1% шанс да направя това, което правите Вие чрез статията „От вчера ли двамата кметове имат палати?” - да хвърлям кал върху работата на хора, които не го заслужават, и да пусна в обращение конспиративна теория, която не съществува в реалността. Тезата Ви, че изпълняваме политическа поръчка, се гради и около споменаването на няколко компрометирани имена, с които авторите на репортажите и самите репортажи нямат нищо общо. Споменавате, че идват избори, а след това като истински експерт в разследващата журналистика се възмущавате каква е тази журналистика, която се движела по „най-малкото съпротивление”. Снимала с дрон и разказвала по картинки. Ако човек не е гледал репортажите на bTV, а се информираше от статията на DW, не би разбрал, че телевизионните журналисти са доказали безспорно, че кметът на Пазарджик няма официални доходи, които могат да обяснят наличието на луксозна къща, три апартамента, джип и т.н. Ако не са гледали bTV, Вашите читатели не биха разбрали как и кога съпругата на Тодор Попов става бизнес дама и не биха разбрали как фирмите ѝ получават огромни кредити, които се раздават като заплати. Не биха разбрали и това, че компания, която получава милиони от общината, е приютила семейството на кмета в апартамент за 200 хил. еврo. Надявам се, че Вие самата не сте написала този коментар само по красивата картинка от село Паталеница, защото от статията Ви може да се направи подобен извод.

Твърдя, че има доста по-малко журналистическо съпротивление, когато седнеш и напишеш коментар, в който клеветиш журналисти, без да имаш никакви доказателства и факти. След това питате защо само двама кметове. Питате защо не сме направили репортаж за този или за онзи. Внушавате, че въпросните кметове са, едва ли не, опозиционери. За да защитите тезата си, която намирам за нелепа, удобно сте забравили, че преди кмета на Пазарджик, в така наречената поредица за кметове, показахме кмета на Ботевград. Той е избран от управляващата ГЕРБ. Синът му в продължение на два мандата е депутат от ГЕРБ.

Но нека и аз да попитам нещо. Вие защо не ги разобличите тези останалите, които са баш най-силните и лошите според Вашата класация? Ако знаете нещо за останалите кметове, защо не го споделите? За колко кмета направихте разследване Вие? Ако имате нещо, което доказва, че кметове притежават повече, отколкото могат да докажат, защо го криете? Защо сме чакали да излъчим репортажа, питате в заглавието. Къщата била вдигната 2014 г., а ние сме чакали да стане 2015 г., та да я покажем. Тази Ваша теория не мислите ли, че е смешна? Не знам дали за Вас има значение, но нека Ви информирам, че имотът все още не е завършен. Ако се позагледа човек в „пошлите” кадри от дрона, ще направи разкритие, че довършителните работи продължават. Имотът е чисто нов, уважаема Полина. Но дори да не беше, вярвате ли, че  журналистите от bTV знаят за строежа на всеки имот на всеки кмет в реално време? Но какво значение има щом Бареков и Яне Янев са говорили лоши работи за тези кметове преди години. Това автоматично означава, че журналистите, които са интересуват как кметът е вдигнал имение със заплата от 2000 лева, и те са като Бареков. Така ли мислите наистина? С тази журналистическа логика и работа ли си позволявате да ми давате оценка? Напълно убеден съм, че жанрът „коментар” в журналистиката няма как да е оправдание да омаскариш някого и да разпространяваш измислици, клевети, внушения, в комбинация с факти, докато пропускаш други факти. Съществени.

Стоян Георгиев,
Репортер на bTV

Очаквайте коментара на Мария Цънцарова утре!