Имам 3 400 000 причини за този коментар. Толкова, казват е работната сила на България в момента. Но има сектори, в които заплатите не са мърдали от години и си стоят на нивата от преди цяло десетилетие. Само че нещата са много различни от навечерието на финансовата криза. В последните десет години, България остана без цели съсловия, защото много хора се изнесоха в чужбина.

Дефицитните професии вече са факт. На пазара няма кадри, стотици фирми не могат да растат заради това. И тук опираме до основния проблем – заплащането. Няма кадри заради ниските заплати. Те си тръгнаха заради това. А тези, които останаха, трябва да получават повече. Защото съвсем няма да има кадри. Ценните се задържат само с достойни заплати, затова ако вашата заплата си седи все същата и през последните две-три години, просто сте объркали мястото. 

Ако доходите не се увеличават, демографският чук ще удари толкова тежко, че много компании просто ще изчезнат. И това може да стане след тези няколко години на очакван възход.

Защо?

Да кажем, че работодателят X мисли, че може да разчита основно на млади хора, на които да плаща малко. В момента, в който заговорят за по-високи заплати, той ги сменя с нови млади и неопитни кадри, които ще използва докато и те не заговорят за пари. Този толкова популярен модел в България в момента е вреден поради няколко причини – работодателите не предоставят истинска перспектива на своите млади работници, а ги използват.

Това е риск и за самите работници, защото губят своето време, без да осъзнават, че могат да се окажат на пазара на труда, но вече не в младежка, а в зряла възраст. Подобни работодатели не спазват класическото правило, че всяка инвестиция в доходите на служителите ти е инвестиция в растежа на компанията и на цялата икономика.

По този начин, след няколкогодишен растеж, може да започне и пропадането. Защото не всеки е лесно заменим, особено в България и особено при все по-осезаемия глад за кадри.

Затова тук и сега са нужни конкретни решения – свободните места в университетите да се определят след анализ на необходимото количество кадри за пазара на труда след пет и след десет години. Конкретен план какво ще се случи с България след само някакви си три години, когато еврофондовете ще спрат, а с това ще бъде прекъснат и икономическият растеж.

Тогава ще трябва да си произвеждаме сами. Да си строим сами и да разчитаме повече на себе си. Ще можем ли да го направим? Със сигурност не и със съчетанието на ниски доходи и глад за кадри. То просто е безсмислено. Кадрите са по-скъпи от всякога в момента. И който не го осъзнава, има сериозен проблем.