Обещанията, с които големите партии влизат в поредната предизборна кампания тотално размиват представите ни за реалистично и нереалистично в политиката. Наближават избори, които ме карат да се замисля как би изглеждала страната ни в представата на обещаващия политик.

Първо, средната заплата у нас, ако изберете ГЕРБ, трябва да достигне 1515 лева, минималната заплата да скочи с 50 процента, а учителите да получават двойно повече.

Тези числа изглеждат чудесно, ако не зависеха от общия икономически ръст и състоянието на Европа като цяло.

Откъде ще дойдат тези пари без увеличение на данъците и все по-застаряващо население в трудоспособна възраст. Само от борбата с контрабандата, за която слушаме като за панацея срещу всички финансови дупки.

Парите за ромите ще намаляват, ако децата не учат и са повече от три.

От БСП също са прекалено щедри в обещанията - безплатно здравеопазване за здравноосигурените. Това е доста странно обещание, защото така или иначе здравноосигурените плащат за своето здравеопазване. Тоест, тук логика, поне на първо четене, леко се губи. Червената партия също поставя акцент върху учители и учени.

Стартовата заплата за младите учени ще стане 920 лева, а пенсиите ще бъдат увеличени. Ще отпаднат прогнозните сметки за парно, ще се вдигнат заплатите в сектор "Сигурност" и много други добре звучащи обещания.

Патриотите също ще увеличават пенсии, а привидно не са се отказали от задължителната казарма и военното обучение за учениците. Триото Симеонов-Каракачанов-Сидеров обещава да скъса договорите с американските ТЕЦ-ове, както и отписване на данъците за минимални доходи.

Марешки в типичния си стил ще сваля горивата с 30-40 стотинки на литър и ще дава възможност на млади семейства да си купуват жилища от 300 евро на квадрат с безлихвен заем. Кой ще се навие да си продаде жилището за 300 евро на квадрат, особено в големите градове, явно е друг въпрос.

Тези обещания тотално размиват различните политики, явно всички искат да харчат повече пари, но никой не казва откъде ще дойдат тези пари. Само част от по-малките партии говорят за борба с корупцията, която е сред основните причини за недоверието във всички обещания.

Двете нови десни партии "Да, България" и "Нова република" привидно говорят срещу този проблем, но така и не стана ясно защо не поискаха да се обединят. Реформаторският блок, трета дясна партия, пък ще прави гласуването изцяло електронно и ще спре социалните плащания за неграмотните, които според АБВ ще се вливат във възродени Трудови войски.

Само след 10 дни отново влизаме в предизборна кампания. Поредната. Вие сами ще направите своя избор, но не забравяйте, че ако политиците бяха изпълнили дори и една четвърт от нещата, които обещаваха в последните години, нямаше да се стига и до тези бомбастични обещания. Чакат ни много интересни месеци...