Те бяха минирали цялата страна. Китайците. Иранците. Съветите.  Муджахидините. Талибаните. За три десетилетия в кървавата земя на Афганистан бяха заровени над 30 милиона мини, което означаваше, че за всеки мъж, жена или дете се падаше по една мина. 

"Най-много се пазете от боклуци по улиците. Не ритайте празни кутии от цигари. Не вдигайте нищо от земята" – инструктираха ме американските военни преди да замина за Кабул. Когато влязох в центъра за протези край тъжния град, гледката беше смазваща. Хиляди млади и стари, с откъснати крайници, заради мини в двора им, на детската площадка, пред училището, на полето. Заради бомби в кутийки от безалкохолни и стъклени бутилки. В кутии за обувки и дори в опаковки за детски играчки.
След нахлуването на американците, чистенето на мини се превърна в особено доходоносен бизнес. Мини чистеха американците. Китайците. Иранците. Всички. И печелеха огромни пари. В Кабул нямаше сметоизвозване.

Рано сутрин боклуците се горяха в дворовете на къщите. И когато кацаш със самолет, виждаш хилядите стълбове черен пушек, които се издигат към небето. Сякаш целият град гореше.

Когато човек види подобни картини си дава сметка колко благословена страна е България. Само когато погледнеш от самолета зеленината, реките, езерата, планините. Но мините тук си ги създаваме сами. И те не са по-малко смъртоносни от адските машини, заровени в прахта на Афганистан.

Как стана така, след като в България нямаше война? Как се докарахме до тази ситуация, при която черни стълбове дим да тровят малки и големи, реките да носят отровни вещества, a хиляди тонове отпадъци на Европа да се окажат на наша територия?

Внасянето на боклуци, които се смесват с въглища, за да се изпарят през комините на разни ТЕЦ-ове е точно такава бомба. Атентат срещу всички нас. Това е директна атака срещу цялото население, което най-малкото има право да знае кой, как, защо и откога гори отпадъците на другите, за да ги дишаме ние. Колко ли пари е спечелил? С кого ли ги е делил? Кои са били политическите му покровители?

Институциите, оказва се, са абсолютно неадекватни. Само преди месец, след като италианците заловиха влакова композиция с боклуци, предназначени за България, българските власти казаха, че по техни данни в "България не се внасяли боклуци"(?!). Нямало данни, разбирате ли? Месец по-късно боклуци изкачат отвсякъде. Само преди три месеца, никой не предполагаше, че ще има водна криза в Перник, но за нея, оказа се, предупреждения са се чували отдавна. След като национализираме ВиК-системите, сега и ТЕЦ-овете ли ще национализираме отново?

Подобни мини, които вече директно застрашават живота ни, са заложени на много места в страната. И на моменти имам чувството, че управляващите се разхождат през тях като през минирано поле. Когато някои настъпи мината, тогава започва разговор за необходимите мерки. Хвърчи кръв, месо, закани, но нещастието се е случило.

И дишаме ли дишаме – само за седмица нивото на серен диоксид в безводен Перник се вдигна рязко. Странни миризми се носят из Бобов дол и Гълъбово. Някакви типове изхвърлят опасни течности край Луковит? Ще назове ли някой най-накрая нещата с истинските им имена? Ще видим ли реални мерки и наказани виновници?

Точно заради подобни кухи думи, се стигна до ситуация, в която всички да се чувстваме сякаш живеем край един огромен комин. Aко нещата продължават по този начин, не е далеч момента на тоталното изпушване. Тогава вече никой няма да слуша никого и никой няма да вярва на никого на фона на гърмящите мини, заложени под краката ни. Без тук да е имало война.