Рефренът на привържениците на Лукойл Академик: "титлата е в Правец” звучи безотказно в българския баскетбол вече 8 поредни години и към този момент сякаш няма сила, която да промени статуквото. Положението в турнира за баскетболната купа на България обаче е по-различно. За щастие, разбира се. Защото няма нищо по-скучно от това победителят в едно спортно състезание да е предизвестен.

В държавното ни баскетболно първенство това е факт и в продължение на 8 години никой не може да прекрати хегемонията на Тодор Стойков и компания. За всички е пределно ясно, че няма отбор у нас, който може да победи Лукойл Академик в серия до два или до три успеха. Причините за това са много, отдавна известни и то не само финансови. И този сезон всичко е повече от познато. Тимът от Правец е лидер в класирането и на всичкото отгоре няма загубен мач. Идва обаче финалният турнир за купата на България и любителите на баскетбола вероятно очакват изненада.

А тя може да бъде само и единствено в това Лукойл Академик да не спечели трофея. Така, както това се случи в последните два сезона, така както това се случи и преди 6 години в Стара Загора. На 11 март в зала "Универсиада” стартира четиридневната надпреварата, в която осемте участващи отбора ще си оспорват втория по авторитет трофей в клубния ни баскетбол. Именно това е и състезанието в което Лукойл Академик не е абонират за първото място. Това е и надпреварата, която осигурява повече неизвестни в иначе предвидимия ни баскетболен живот.

Примерите от последните години са, че шампионите понякога могат да бъдат уязвими, когато всичко се решава в един мач. През 2005 година в Стара Загора те загубиха финала за купата от ЦСКА. В последните две години с трофея триумфира Левски. През 2009-та сините спечелиха финала именно срещу Лукойл Академик в Плевен, а миналия сезон сензацията бе пълна и шампионите загубиха още на полуфинала от Рилски спортист. Как ли ще е тази година?

Аз лично изненади не очаквам. Обецата от ухото за петролния клуб от последните две години е твърде голяма и в понеделник, на 14 март сигурен съм, че макар и тихо заради малобройната правешка агитка в зала "Универсиада” ще се чува рефренът "купата е в Правец”. На четвъртфиналите шампионите ще стартират срещу младежката селекция на Черно Море (Варна) и убедителната победа не подлежи на съмнение. След това при нормално стечение на обстоятелствата предстои сблъсък с Рилски спортист.

Споменът от преди година и загубата от самоковския клуб тогава на полуфиналите сега ще направи мотивацията в Лукойл Академик максимална и предвид категорично по-класната селекция мястото на финала изглежда гарантирано. А там при цялата условност на предварителните прогнози ще ги очаква символичния домакин на надпреварата Левски. При такъв финал аз лично бих заложил на Лукойл Академик!