Различни хора задават един и същи въпрос всяка седмица след 24-ия кръг в "А" група.  Изпълнителният директор на Локо (Сф) Георги Марков се чудеше миналия уикенд, защо Миньор не излезе с юношите и срещу тях, както го направи срещу Лудогорец.

Този петък подобни питания се чуха от гостуващите на "Стадиона на мира" бургазлии. Следващата седмица същият логичен въпрос ще задават и от тима на кметъла Цонко, по-следващата – от ЦСКА, след това - от Локо (Пд)... И с право.

С изключение на Берое в последния кръг, за всички тези отбори мачовете им с Миньор не са без значение, защото по един или друг начин се явяват решаващи за евроквотите или за оставането в елита. А какво да кажем за Левски и Литекс, на които чуковете (с първата си формация) отнеха точки по-рано в шампионата. Така – волно или неволно - решението на перничани опорочи феърплея в първенството и даде предимство само на един отбор. Този тим може изобщо да няма вина, да не го е търсил, но на практика се яви, по стечение на обстоятелствата, като неправомерно облагодетелстван. А основен закон в спорта е, че нищо не оправдава липсата на равнопоставеност. Нищо! Куриозното е, че Миньор погази феърплея точно с мотива, че се бори за... феърплея.

Безсилни ли са правилникът, "А" група и българският футбол да се противопоставят на подобни дивотии? Не е ли редно властимащите веднага да реагират, да инициират незабавни мерки и промени? И значи ли - с липсата на последствия за този акт - че кой когато си поиска може да опорочи шампионата?

Всеки кръг до края - едни и същи въпроси. Клубовете с право питат. Хората също. Кой ще им отговори...

 

Автор: Тодор Шабански