Кризата на достойнство и етично отношения в българския волейбол не е от вчера и днес, но след всяко нейно проявление със заблуда си казвахме дано е за последно. Е, уви не е. И така е с години. Независимо от епизодичните проблясъци най-вече на игрището в резултат на представянето на мъжкият ни национален отбор, на ЦСКА в Шампионската лига и на някой от младежките ни селекции, като цяло в кухнята на българския волейбол е доста нелицеприятно.

И всичко пошло избуява със страшна сила във всеки един момент, в който не се играе волейбол, а се възцарява скуката на протяжните тренировки и дългите лагери. Тогава става ясно, че междуличностните отношения са доста нееднозначни. Задкулисието действа с пълна сила. А етика и достойнство са забранени думи. Последния повод да се сетя за това е отстраняването на капитанката на женският ни национален отбор Ева Янева. Поредния явен случай на недостойно отношение. Но преди него имаше много, много други.

Боят над волейболни легенди като Димитър Златанов по време на едно от многото общи събрания преди няколко години. Изгонването на Пламен Константинов преди 2 сезона. И още и още. Но защо всичко това продължава. Защо ръководството на волейболната ни федерация допуска наемници в българския волейбол да се подиграват с най-големите ни звезди.

През лятото на 2009 г. италианецът Силвано Пранди изгони след 17 години с националната фланелка Пламен Константинов. Изгони тогавашния капитан на отбора само ден след като бе заявил, че най-хубавото от мача с Русия от Световната лига е завръщането в игра на контузения до тогава посрещач. От Пранди вече ни вест, ни кост, но споменът от грозната постъпка ще остане за дълго.

Ще остане и споменът, че ръководството на волейцентралата тогава подкрепи италианеца. По същия начин по който сега Данчо Лазаров и компания подкрепиха друг наемник – словенския треньор на женският ни национален тим Драгутин Балтич. Той пък изгони капитанката на женския тим Ева Янева по още по-безсрамен начин. Седмица след като сам заяви, че Янева получава по-дълга почивка, Балтич с писмо през преслужбата на федерацията обяви,  че гони волейболистката с мотива че не идвала на тренировки.

Същият този Балтич, който цяло лято го чакахме да приключи ангажиментите си със своя клуб в Азебрайджан, да дойде в България в последния възможен момент и да направи така, че под негово ръководство отборът ни да играе по най-неубедителния начин.

А волейболистките откровено да не искат да работят с него. Изгони безсрамно преди десетина дни разпределителката Ненова и либерото Филипова, но поне не се впусна в лъжливи обяснения. Ясно е, че след Европейското първенство през септември ще бъде истинско чудо, ако Балтич не бъде отпратен. Но незнайно защо му се позволява да се подиграва с водещите ни волейболистки.