На 10 април тази година рубриката "60 секунди" бе озаглавена "Бойко почва и футбола". Днес – само 20 дни по-късно - една буква се е променила в заглавието, което вече е станало в минало време - "Бойко почна и футбола".

Ясни правила за инвестиции, видими промени, подобряване качеството на играта, стимулираща феърплея и участието на повече българи в отборите наредба, ангажираност на клубовете в поддръжката на базата – ето какви условия най-общо постави в понеделник премиерът Борисов пред футболните хора, ако искат да получат държавно финансиране, нови стадиони и национална база.

Какво излиза? След като управляващите футбола у нас толкова години не могат или не искат да си оправят батаците –о бществото чрез държавата сега настоява това да се случи. И тъй като в спорта са много чувствителни на тема автономия – единственият начин да се инициират промените е финансовият. Досега това във футбола не можеше да стане, тъй като той не бе субсидиран. Новият Закон за хазарта обаче променя нещата от есента, което пък дава възможност за въздействие при управлението на най-популярната игра и за някакъв контрол върху изразходването на държавната пара.

Случайно или не, ултиматумът на Правителството съвпадна с изригването на Христо Стоичков към управата на БФС и лично към Боби Михайлов. Най-известният българин на планетата дори заяви, че е изтрил от своя телефон GSM-номера на някогашния си съотборник и изсипа куп попържни към "мишоците в управлението на българския футбол".

Автономни или... авторитарни

Това не е първият случай, когато Бойко Борисов демонстрира силното си желание и воля нещата в БГ-футбола да потръгнат. Преди две години министър-председателят отказа да се кипри в ложата до управниците от БФС и изгледа мач на националите от сектор "В", намеквайки, че този спорт плаче за спешни промени.

Инцидентът съвпадна с шумния скандал с наличието на висши магистрати в Изпълкома на централата, което съдът определи като конфликт на интереси. Скоро след това Свилен Нейков заговори за лиценза на БФС, но Боби Михайлов яростно и светкавично го блокира с дежурните обвинения за "намеса на държавата в делата на независима и автономна организация, подчинена единствено на международните структури".

Наистина ФИФА и УЕФА са много чувствителни на тема отношения на техните национални подразделения със съответната държавна власт. Те бранят (много пъти с основание) местните си централи от попълзновенията на локални патриоти. Често обаче зад тази защитна ограда се крият нерегламентирани практики, нечисти интереси, мързел или просто неумения.

Не с рогата напред

Ето защо позицията на премиера еволюира. Сега той не тръгва с рогата напред, а избира по-деликатна тактика. Днес Бойко Борисов казва на висок глас: "Не ви се бъркаме в автономията, пазете си независимостта, но пари, стадиони и бази ще има само, когато си оправите футбола и си изчистите батаците. Останете си самостоятелни, но щом искате държавата да ви помага, бъдете така добри да поемете ангажименти към поданиците на тази държава, които очевидно не са доволни от вас".  

Има две възможни реакции на Боби Михайлов. Очакваната е пак да се намуси, сърдито да осъди "поредната намеса на държавата" и ревностно да запази статуквото. Изнедващата ще е ако се вслуша в съветите, сам наложи незабавни кардинални промени, които да осигурят допълнително финансиране и скоростен просперитет на българския футбол.

Автор: Тодор Шабански