Колко често си задаваш въпроса „А сега накъде“, когато имаш кариерна идея или цел и не знаеш в коя посока да поемеш?

Отлагаш ли взимането на решения за професионалната си трансформация, когато си усетил нуждата от такава?

Снимка: Лили Георгиева, личен архив

Ако вече се замисляш върху тези въпроси, то интервюто с Лили Георгиева за поредицата „Жените на България“ е за теб.

Лили е консултант по кариерно удовлетворение и личен брандинг. Тя има над 20-годишен опит в работата с хора, а през 2015-та година създава авторска методология за взимане на осъзнати кариерни решения.

Тя е и автор на книгите "От любов към себе си" и "Започни начисто". Казва, че нейната суперсила е да подрежда хаоса – онзи безпорядък в даден етап от живота ни, когато се чувстваме неудовлетворени и изчерпани от това, което правим.

„Помагам в първите стъпки към промяната. Често сме пасивни, защото не знаем откъде да започнем. Спират ни  съмнения, ограничаващи убеждения, лош опит и неувереност“, казва Лили.

Самата тя прави кариерна промяна някога. Завършва английска филология, като едновременно учи и преподава.

Снимка: Лили Георгиева, личен архив

„Детската ми мечта да бъда учител намери своето проявление. Благодарение на моя ученичка, която се занимава с човешки ресурси, се прехвърлих в сферата. Там видях в детайли взаимоотношенията на всякакво професионално и личностно ниво“, разказва Лили.

В един момент хората около нея започват да я търсят за съвет, от което следва изборът ѝ за индивидуални практики.

Авторската методология, която създава, е като два пласта – вътрешен и външен. Ако си представим един айсберг – онова, което виждаме на повърхността е по-незначително от онова, което е под вода.

„Такива са и темите на хората, които идват при мен. Те също виждат какво се случва най-отгоре. Наричам го опаковка – каква е професията, в каква компания работя, каква е ролята ми в нея, в каква среда съм - това е първо", пояснява Лили.

А под повърхността е основополагащото, за да се чувстваме дългосрочно удовлетворени, да изживяваме ценности в кариерата си, да проявяваме силните си страни, да оставяме принос по начина, по който ние го разбираме, казва още тя. 

Снимка: Лили Георгиева, личен архив

Чрез методологията си отговаряме на въпроса кой съм аз, какъв човек съм, кое ми е важно и защо не бива да стигаме до крайности в решенията.

„Много често хората идват, когато са в последна фаза на търпимост, имат негативни преживявани и травматичен опит. Има и такива, които дълго време са били успешни, уважавани и добри, но вече не разполагат с емоционален ресурс", казва консултантката.