Тя е магистър психолог по професия. Работата си с хора е приела като отговорност, вдъхновение и удовлетворение. Марина обича това, което прави, защото вярва, че психологията и психотерапията могат да ни помогнат в търсенето на нас самите и да подобрят значително живота ни.

Тя знае, че всеки човек е индивидуален, затова и отговорите няма как да бъдат универсални. Има обаче един подход, който Марина открива във времето и започва да прилага в работата си - тя събира хората заедно, но не къде да е, а в малка пекарна, за да месят...хляб.

 

Снимка: Марина Панева, личен архив

В „Жените на България“ ви срещаме с Марина Панева - психолог и създател на „ХляБа терапия“.  Името на проекта не е случайно – то идва от древната сричка „ба“, която означава „дух“, а този дух…може да се предава.

Снимка: Марина Панева, личен архив

От любимо занимание вкъщи, ритуалът по месене на хляб се превръща в групова терапия. В началото тя прави само за семейството си, след което започва да радва и приятелите си с прясно изпечени хлебчета. Така стига до идеята, че месенето може да бъде споделено.

„Правенето на хляб е лично, но то е на масата, когато сме с близките хора“, казва Марина.

Интересен е моментът, в който припознава тази на пръв поглед традиция като терапия.

Снимка: Марина Панева, личен архив

„Когато дойдох в София, имах нужда да дам воля на друга своя страна. Много мислих какво бих правила с желание, затова се обърнах към арт терапията“, разказва тя, която се изразява в работата с глина.

Да твориш с глина обаче и замесването на тесто си приличат, с една малка разлика – хлябът е нещо живо и през него можем да предадем емоция.

Снимка: Марина Панева, личен архив

Марина не е безразлична и към изкуството. Завършила е художествен профил в гимназията, а правенето на хляб е свързано не само с умения, но и с творчество.

„Арт терапията има за цел да се изразяваме свободно, да се преоткриваме, да си представяме, а хлябът е наричане“, казва тя.

Нейния нарича винаги с любов, защото всеки търси чувството. Освен това този вид терапия успява да извади емоциите от нея.

 

Снимка: Марина Панева, личен архив

Емоциите трябва да излизат от нас. Има различни техники, които помагат за това. Всичко, свързано със сетивността, има отношение – може да бъде рисуване, танц, работа с глина, в моя случай е с хляб“, казва Марина.

Емоционалността също не ѝ е чуждо качество. Още като дете тя има буен характер и изборът да учи психология до голяма степен е повлиян от желанието ѝ да стане по-уравновесена и спокойна по характер.

 

Снимка: Марина Панева, личен архив

„И двамата ми родители са инженери и сами можете да си представите как реагираха, когато казах, че ще следвам тази специалност – наруших семейната традиция“, разказва Марина през смях.

И все пак следва вътрешния си порив, противопоставя се вкъщи, но днес не съжалява, че е послушала себе си.

Снимка: Марина Панева, личен архив

„Човек трябва да следва пътя си, колкото и да е трудно. Продължавам обаче да търся отговори на житейски въпроси“, споделя психоложката.

За да реализира мечтата си, тя идва в София със семейството си, отваря кабинет, за да работи с клиентите си в областта на семейната и индивидуална терапия, но си остава и с голяма любов към родната Варна.

Снимка: Марина Панева, личен архив

Марина обаче не съжалява за решенията дотук. Дори благодари всеки ден, че работата ѝ я среща с хора, на които помага, но и от които учи. „ХляБа терапия“ пък е проект, който допълва щастието ѝ.

„Хората, които се събираме, за да месим хляб, се превръщаме в една малка общност“, казва Марина.

Снимка: Марина Панева, личен архив

Групите обхващат по 10-15 души, които не се познават помежду си и които в продължение на близо три часа имат възможност да се свържат. Следващия път, в който се събират, психоложката обещава да „рисуват“ върху тестото с помощта на зеленчуци, билки, интуиция и въображение.

Снимка: Марина Панева, личен архив

„Защо ще „рисуваме“ ли? Защото така можем да изразим мислите си цветно и ароматно“, категорична е тя.

А аромата на прясно изпечен хляб би сравнила единствено и само с любовта.