Щастие е онова нещо, към което всеки човек се стреми. Дори да не е нещо, което може да се пипне, то цел и блян за всички нас. Какво обаче представлява щастието и как се постига –отговорът дава създателката на Академия „Щастлив живот“ Стояна Нацева в рубриката „Жените на България.“

Тя е посветила над 25 години от живота си на личностно развитие. Стояна е носител на много награди за бизнес, развитие, лидерство и менторство.

Какъв е пътят към успеха и щастието според нея?

За да постигне щастие, човек трябва да преди всичко да опознае дълбоко себе си. Едва тогава може да се запита какво иска да прави, как иска да живее, казва тя.

„Когато силните качества започнем да ги даваме в полза на обществото, тогава щастието става заразно. Хората имат два основни източника на действие. Единият е страхът, а другия е любовта. Когато човек се научи да живее през любовта, тогава резултатите са много по-големи във всички сфери на живота“, категорична е Нацева.

Снимка: Личен архив

За съжаление обаче често хората избират страха, болката. Провокирани от родителски модели, от травми, от обществени догми, те често се пускат по течението.

„Преживях много дълбока лична драма, когато бях на 25 години - почина баща ми. Тогава аз се замислих, това ли е животът - да живееш в матрицата, да ходиш на работа, да изплащаш ипотека, да служиш на другите, но да не бъдеш щастлив отвътре. Тогава си обещах да направя всичко възможно да направя себе си щастлива и да помагам и на други хора да бъдат щастливи. Започна дълга поредица от книги изучаване, курсове, обучения. В един момент осъзнах, че колкото по-дълбоко влизах в себе си, толкова повече можех да помагам на другите“, споделя създателката на Академия „Щастлив живот“.

Снимка: Личен архив

Стояна създава академията преди 5-6 години. Започна като една мечта, но бързо се превърна в едно движение, което в момента достига до милиони, добавя тя.

 

Според нея 90% от всички наши чувства и мисли, не са наши. Те принадлежат на родителската, родовата и обществената системи.

„Затова аз помагам на хората да се освободят от страха, вината, песимизма, така че да може да градят своето щастие. Всеки човек влияе на 50 човека около себе си. Когато ние променяме себе си, променяме и света. Никой отвън не може да ни направи щастливи“, казва още Стояна.

Снимка: Личен архив

Според нея е много грешно да отделяме духовното от материалното и егото от духовното. И обяснява:

„Егото това са границите на личността. Ако човек потиска егото си, това означава, че той не поставя граници и така не може да се изгради личността. Напоследък много се говори за любов към себе си. Мнозина грешно разбират, че това да обичаме себе си означава да си купуваме скъпи неща. Не, любовта към себе си е точно себеопознаването“.

Снимка: Личен архив

„Има една пирамида на ценностите. На върха съм аз, след това е моят партньор, след това моите деца, моите родители и накрая са всички останали. Но всичко започва от теб самият. Ти не можа да дадеш нещо, което нямаш“, обяснява „учителката“ по щастие.

Снимка: Личен архив

Стояна е категорична, че е много важно всяка една жена да бъде финансово независима. Когато тя не е финансово свободна, често жената става обект на манипулации и насилие.