„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“

Някои от вас може би са се досетили, че цитатът е от любимата ни детска книга „Пипи Дългото чорапче“.

Снимка: Евгений Милов

И колко да е детска? Това, че сме я чели, когато сме били малки и че описва приключенията на чудатото момиче, което има кон, маймунка и добри приятели, не значи, че историята не разказва за смисъла на живота.

Помня, че преди няколко години видях изданието на щанд в магазин и корицата с червенокосата Пипи ме накара да го грабна. Беше някакъв импулс преди 30-ия ми рожден ден и когато прочетох книгата отново, осъзнах колко съм пропуснала като дете.

Всъщност, обръщала съм внимание на моменти, които тогава са били забележителни за детското ми съзнание. Да не говорим, че винаги съм се определяла като нещотърсач – в случая на хора и техните лични истории.

С Жаки обаче се намерихме случайно. Уж! Че нали не вярвам в случайности. Събраха ни книгите и чантите на Пролетния панаир на книгата в София. Тя имаше щанд, на който бяха изложени аксесоарите, които прави сама. Жаки работи в IT компания, но в малкото си свободно време твори – прави елегантни дамски чанти, върху които има цитати от книги.

В поредицата ни „Жените на България“ ви разказвам историята на едно 28-годишно момиче, което обича книгите и носи винаги по една в чантата си, за да й бъде комфортно. Защото книгата е уют, който може да бъде с нас навсякъде!

Снимка: Евгений Милов

„Настроението и най-вече усещането, което ми дават книгите, ме вдъхновиха за идеята ми“, разказва Жаклин.

Дръзко и нестандартно – така определя тя By Jackline - начинанието, с което вдъхва живот на любимите си издания. Преди четири години то й се е струвало невъзможно, тъй като не е вярвала достатъчно в себе си.  Изпитвала е също страхове, че хората няма да харесат това, което прави.

Снимка: Евгений Милов

„Саботирах сама себе си. До миналата година, когато не малко фактори, а и книги ме мотивираха да бъда по-смела в решенията и действията си“, споделя Жаки.

„Ана Каренина“, „Гордост и предразсъдъци“, „Малкият принц“, „Тютюн“ – това са само част от книгите, чиито цитати са върху аксесоарите й. Именно романът на руския писател Лев Толстой е първото издание, което избира.

„Това е класика, която е издържала на времето. Не можеш да я забравиш, ако я прочетеш веднъж. Исках да се върна към миналото и да направя контраста със съвремието“, пояснява Жаклин.