Тя има над 17 години опит в технологичната индустрия, в създаването на решения за дигиталния бизнес, в ръководенето на глобални екипи и постигането на силни бизнес резултати. Тя е една от успешните дами в света на технологиите и никога не е имала колебание да върви по този път. За нея е важно, че всичко, за което се бори, си заслужава.

Снимка: Евгений Милов

Специален гост в дигиталната ни поредица „Жените на България“ е Лилия Месечкова, старши вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress Software. 

Тя се присъединява към технологичната компания през 2011 г. като софтуерен разработчик, а днес ръководи екип от 300 души и отговаря за разработката на няколко продуктови линии. Не крие, че предизвикателствата пред нея са много, но тя намира най-добрите решения.

Основата й роля включва и различни умения като управление на риска, организация на работа на екипите и търсене и разработване на по-добри решения.

Казва, че е трудно както за жените, така и за мъжете, да бъдат лидери – те трябва да балансират между реализиране на проекти и управление на ресурси – да следят процеса по създаване на продукти, но също да умеят да вдъхновяват екипите си.

Снимка: Евгений Милов

„Жените в ролята на лидери имат голяма интуиция и емпатия, имат усет за начина, по който да обединяват. Те трябва да се чувстват и в свои води и да бъдат себе си, за да допринасят за добрите резултати на даден бизнес или компания“, казва Лилия. Всеки лидер трябва да е наясно със себе си, с какво се сблъсква и какво цели, за да постигне емоционалната интелигентност и стабилност, която е изключително важна не само за него, но и за екипа.