Точно нея не можеш да поставиш в рамка. Духът й вечно преследва свободата. На всичкото отгоре, тя говори с вятъра. Следва го, за да укроти и най-непокорната вълна.

Морето е нейният дом, познава проблемите му, а работното й място е навън, сред природата. Тя е преподавател по уиндъсрф, екоактивист и дизайнер.

В епизод 19 на рубриката „Жените на България“ ви представяме Илияна Стоилова – жената, която учи не само на техники, но и на любов и отношение към морето. То пък я е научило на умението да преценява кога да забави ход и кога да бъде по-дръзка, защото там, навътре в дълбоките води, разчиташ само на себе си.

Илияна се качва на дъската още преди да тръгне на училище. Била е на 6, когато баща й започва да я обучава. Казвал й е, че ако се научи да кара уиндсърф, ще може да стига сама до остров Св. Иван до Созопол и там да види тюлени монаси. Това събужда детското й въображение и силното й желание да срещне тези животни я качва на дъската.

Тюлени така и не е видяла, но е заобичала спорта дотолкова, че той се превръща в нейна мечта в годините след това. Когато навършва 18, родителите й купуват място до Несебър, а тя започва да тренира във ветроходния клуб там и успоредно да се състезава и да преподава уиндсърф на начинаещи.

Преди 8 години тя и Йоан Колев, нейният партньор в морето, но и в живота, създават сърф училище „Акаша“, водени от безкрайната им любов към водата и водните спортове. В изграждането на базата на брега на красивия плаж Перла се включват доброволци – приятели, роднини и ученици – една малка общност, която цени всичко, което се случва.

Идеята за създаването на училището е то да бъде основа за младите, които искат да практикуват уиндъсрфа като спорт, да го популяризират и да го представят като достъпен за всички.

„Уиндсърфът е доста труден спорт – изисква отдаденост, внимание и физическа подготовка, който обаче, с правилните насоки, е достъпен“, казва Илияна и допълва, че нашето Черноморие е прекрасно място, на което да се учиш на уиндсърф и да достигнеш едно дорбо ниво.

Спортът е достъпен и за деца и младежи със специални нужди чрез съвместната инициатива на „Акаша“ с ParaKids като всяко лято, в продължение на шест години, организират лагер за децата. През годините Илияна участва активно в редица каузи, включително и в екологични инициативи за опазване на биоразнообразието и почистване на плажовете. Тя и Йоан са  хората зад  инициативата Wind2Win - кауза, която стартира през 2018 г. и се бори за по-чисто Черноморие. За щастие, ставаме все по-осъзнати за темите, свързани със съхранението на морето.

„Хората, които практикуваме водни спортове, имаме по-силна връзка с морето. Когато някой започва да навлиза в морската среда, да разбира вятъра, как се образуват вълните, как се навлиза в тях, той започва да се вълнува от морето и да се грижи за него“, обяснява Илияна.

Водата те отпуска, релаксира, кара те да забравиш всичко, което ти тежи, да забравиш проблемите и хората се привързват повече към нея, към морето. Искат да прекарват повече време във водата, но и стават по-отговорни, защото тя им носи свобода и щастие.

За Илияна не е било трудно да направи тази тема атрактивна и да предаде посланието. За нея битката е естествено следствие на любвота й към водния свят и всичко, свързано с него.  Освен, че възпитава отношение към морето, тя се опитва да провокира и интереса на младите към професиите, свързани с морската наука.

Прави го чрез ролята си в документалния филм „Наука за морето“ за  Института по океанология във Варна, който ще илезе до края на лятото. Филмът показва работата на морските ни учени и обръща внимание на липсата на кадри, което може да има тежки последици не само за института.

Илияна вярва, че хората имаме силата да променяме и да го правим с личен пример, а ежедневните малки неща и решения имат голямо значение. Работата й във водата е изключително динамична, което й е помогнало да изгради търпение и да бъде последователна във всичко.

Нещата се случват стъпка по стъпка, но човек трябва да следва пътя. На този урок я е научило и морето, което се превръща в нейн ментор. Именно то развива умението й да преценява добре различните ситуации и да действа спрямо тях.

Илияна е постигнала мечтата си – да живее на плажа, да кара уиндсърф всеки ден и да е благодарна за всичко. Да бъде сред природата и водата да е част от ежедневието й е най-голямата свобода, която е постигнала, а водните спортове са тези, които я изразяват напълно и показват дивата й същност. Тя среща хората с морето и им дава знанията и уменията да се справят сами, но те трябва да усетят удовлетворение от времето, прекарано във водата.