Познавате я от екрана. Тя гостува в дома ни всеки ден преди обед. Тя е лице, което обичаме и глас, който се отличава. Тя е изключителен професионалист и сама казва за себе си, че е перфекционист, работохолик и дори инат, защото знае, че винаги може повече и по-добре.

В поредицата „Жените на България“ ви срещам с Деси Стоянова – такава, каквато не я познавате. Тя е тази, която задава въпроси и има хиляди интервюта в 25-годишната си практика като журналист, но този път е в ролята на разказвач…на своята история.

Деси Стоянова, личен архив

Помня момента, в който я видях за първи път в гримьорната на телевизията. Влезе замислена, но с фреш от портокал и усмивка. Бях чувала от колеги, че е много отдадена на работата си, но не предполагах, че тя се подготвя във всеки възможен момент.

Прави го задълбочено, обръща внимание на детайлите, но за колегите, които искаме да се развиваме в професията си, Деси е истинско вдъхновение. Такъв е първият спомен за нея, който се е запечатал ярко в съзнанието ми.

Деси на екрана, но и в живота

Разбира се, че е вълнуващ въпросът какъв човек е тя извън телевизионния екран. Деси прави силно впечатление с присъствието, знанията и с интелекта си. Това, че е перфекционист, със сигурност й е помогнало да бъде жената, която виждаме днес. С времето и с натрупването на житейски опит от различни ситуации тя започва да приема себе си и да се чувства по-спокойна.

Деси Стоянова, личен архив

„Перфекционистът има склонност към самокритика, с която прекалява понякога. И когато се провали или нещо не се е получило по най-добрия начин, той се терзае отвътре. Всяко падане и изправяне обаче, всяка грешка – те ни учат“, казва Деси.

Пътят към журналистиката

Без конкретен и ясен план за живота си и на принципа на изключването – по този начин Деси стига до желанието да следва журналистика. Страстта към писането и четенето, но и волята й да се противопостави на родителите си, които са я насърчавали да учи право, надделяват при избора й на специалност и професия.

Деси Стоянова, личен архив

„Представях си, че ще имам възможност да разказвам истории, защото дълбоко вярвам, че нашата работа се учи на терен. Теорията е важна, но трябва да я прилагаш и изживяваш, за да се изградиш като професионалист“, споделя Деси.

Истинският път в журналистиката за нея настъпва още във втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация, когато започва да работи. Първият й терен е вестник „Сега“, където колегите й се превръщат в безкрайно ценни учители.

Деси Стоянова, личен архив

„Важно и дори ключово е да бъдеш закърмен в изповядване на истинските журналистически ценности“, категорична е Деси.