Любопитството и 90-те години на миналия век в България я тласкат към журналистиката. Началото на демокрацията у нас и бурните политически промени като цяло провокират интереса й. Той я води към Факултета по журналистика и масова комуникация и по-късно към сериозните печатни издания.

 

Снимка: Евгений Милов

Кариерата й в медиите се развива динамично. Започва да пише във вестници и списания, които по онова време са били пример за качествена журналистика.

В истински професионалист я превръща и неуморната работа на терен, когато в продължение на години е предавала политическите събития от жълтите павета. Големите промени за нея настъпват обаче, когато ражда дъщеря си. 

 

От парламентарен репортер тя прави рязък завой към лайфстайл журналистиката, след като получава покана да оглави известното издание „Жената днес“.

Пътят й в медиите приключва като главен редактор на най-старото списание в България, за да направи смела крачка към дигиталните иновации и технологии.

Провокирана отново от любопитството си, но също от страстта си към четенето, тя избира света на книгите. Днес тя е издател в стрийминг платформата за аудиокниги Storytel. Казва, че се вдъхновява да слуша различни автори, а докато я снимаме, разбираме, че е на вълна за любимите заглавия от Ромен Гари.

В поредицата „Жените на България“ разказваме историята на Ана Клисарска – журналист по професия, хаотичен, ненаситен читател и слушател на книги, също човек, който вярва, че любопитството е здравословно и може да бъде двигател на големите промени.

 

Самата тя се представя преди всичко като майка на 18-годишната си дъщеря, с която стават все по-близки във времето – по душа и интереси. Също така е стопанка на куче, което е осиновила наскоро от приют.

„Най-големият ми успех е, че съм ролевият модел на дъщеря ми. Надявам се, че за нея наистина е така“, споделя през смях Ана.

Майчинството се оказва онзи сблъсък с медийната среда, когато журналистката осъзнава, че трудно би съчетавала динамичната работа в ежедневник с отглеждането на малко дете. Предложението за „Жената днес“ идва в точния момент, но помни първоначалната си реакция.

 

„Представете си – занимавам се с политически процеси и изведнъж лайфстайл – не е възможно! Все пак проучих списанието и установих, че то не е само за гримове и визия, а е трибуна за всякакви теми и проблеми, които засягат жените. При това добра трибуна, с дългогодишна история и успехи, тъй като е извоювало не малко права на дамите в България“, разказва Ана.