Екзотичното меню на борда на правителствения „Авиоотряд 28” е едно и също поне от 2005 г. насам. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV журналистът и писател Григор Лилов, цитирайки документи от обществените поръчки за кетъринга във въздуха от последните десет години.
„Списъците са абсолютно еднакви някъде от 2005 г. Преди това цялата група с морските дарове е сумирана и няма разбивка, но вероятно е присъствала и преди това”, коментира той.
„Около 1 млн. лв. годишно отиват за изхранване на ВИП персоните ни във въздуха. На фона на голямата корупция в тази държава, да кажем айде!”, продължи Лилов.
Екзотични плодове: ананас, манго, папая; октопод, калмари, омари – това е само част от менюто на борда на правителствения самолет А319. Прогнозната стойност на обществената поръчка за кетъринга е 40 000 лв. за една година.
На борда на Еърбъс А319 на „Авиоотряд 28” посреща Диана Андонова, ръководител кабинен състав на правителствения самолет от 10 години. „Менюто през годините не се е променило по никакъв начин. Всяка година се прави поръчка за кетъринг и вътре менюто е едно и също, асортиментът не се е променил”, потвърди и тя.
В менюто фигурират калмари, омари, октопод, скариди. „Тези изброени номенклатури в това меню са само изброени, до момента те не са поръчвани, за нас е важно кетърингът да може да ги достави и да знаем цената на тази доставка. До момента не е поръчвано, просто държим да има асортимент”, обясни главната стюардеса.
За справка екипът на bTV потърси Анна Борисова, мениджър в кетъринг компания, за да уточни колко често се поръчват в България тези ордьоври. „Главно се поръчват за юбилеи – освен за лични, и за фирмени поводи, някои хора си ги поръчват и за сватби, рождени дни. Като цяло си ги поръчват хора с по-големи финансови възможности”, обясни тя.
„Самолетът на „Авиоотряд 28” не е ресторант, нашата най-важна задача е да превозим пътниците безопасно и да не си мислят, че тук е някакъв специален ВИП ресторант”, подчерта стюардесата Диана Андонова.
„Нашите пътници предпочитат, когато е сутрешен полет, банички със сирене и айран”, сподели тя.
Разходката в правителствения самолет приключва в кухнята. „Това е кухнята, това са контейнерите. Обикновно храната е разположена в колички. В предната част на самолета обикновено е храната за главния пътник. Последния път, мисля че беше полетът с премиера Борисов до Брюксел, беше вегетарианска храна, която съдържаше зеленчуци на скара и тиквички с ориз”, обясни стюардесата.
Борисов отказа храна и напитки във въздуха
Такава обществена поръчка се обявява всяка година, като срокът за подаване на документи за настоящата е 14 април. Менюто, което включва 119 ястия, е на прогнозна стойност от 40 000 лв.
Омарът, например, струва най-малко 180 лв., но цената му се увеличава при приготвянето. Около 150 гр. октопод струва поне 25 лв. 8 лв. струва чаша 12-годишно отлежало уиски, 58 лв. струва плато морски дарове, предвидено за 9 души, 7 лв. струва чийзкейкът.
Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви в профила си във Фейсбук, че отменя поръчката. „Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант”, посочи той.
„В обществената поръчка за първи път беше посочена прогнозна цена от 40 000 лв. в самия списък обаче се говори не за левове, а за евро”, отбеляза още Григор Лилов.
„Властта може и да заслужава такова меню, но не и когато в държавата няма пари”, категоричен бе журналистът.
Той отбеляза и посочената за първи път бележка в обществената поръчка, че вносните продукти трябва да са с вносен производител. „Това означава, че вносните продукти в българските магазини не са от вносни производители, а са българско менте, след като изрично са го посочили по този начин. С други думи, властта чудесно знае каква контрабанда се върши и какви ментета се произвеждат в България и за своята си храна взема необходимите мерки”, посочи журналистът.