Казват, че старата любов ръжда не хваща, но същото важи и за добрите драматургични текстове. Дарио Фо е сред любимите автори на българската театрална публика, а самият той пък е любимец на Андрей Аврамов. Досега режисьорът е поставил девет негови пиеси, някои от които по няколко пъти.

Зрители още помнят „Марихуаната на мама е най-добра“ на Аврамов и изпълненията на Добрина Гецова, Валери Сегменски и Стефан Къшев. Новият прочит звучи още по-свежо, като се има предвид, че режисьорът е успял да „улови“ времето и да покаже в една по-различна и нетрадиционно сатирична светлина Ани Вълчанова като мамчето и  Димитър Баненкин – като дядото.

Снимка: Елена Спасова, Сатиричен театър

Спектакълът в Сатирата започва с мрачни криминални статистики. На финала се появява и образът на журналиста Милен Цветков, който неотдавна беше убит на пътя от шофьор, за когото се твърди, че е бил дрогиран.

В пиесата на Фо дрогата е повод за смях и за размисъл. Тя е и марихашишуана, и миризма на конски фашкии, и самотна тревичка, която отключва душите на едно семейство от самозаключили се единаци. И в този „театър на марихуаната“, сред замаяните им глави светът е толкова добър и милостив, че всичко в него принадлежи на... музиката.

За цвят има един свещеник доносник, един син на ръба на нервна криза и едно скорпионче. В останалите роли са Асен Мутафчиев, Васил Грънчаров, Богдан Казанджиев и Ивайло Калоянчев.

„Звучи парадоксално – комедия на такава болезнена тема, но точно този изненадващ ход гарантира успеха на пиесата“, допълва режисьорът. По думите му, там, където назиданията и поученията предизвикват обратна негативна реакция, смехът и иронията правят хората съпричастни.

Заразителният театрален хумор върши по-добра работа от всяка нравоучителна проповед, смята Аврамов. А според него смехът на Дарио Фо е ярък, карнавален и фарсов. Самият той казва: "Аз се опитвам да забавлявам хората, да ги накарам да се смеят, докато настръхнат". И това звучи убедително от италианец, който през 2010 г. става основен идеолог на движението „Петте звезди“ – партия против статуквото, чиито членове наричат лидера си „Господаря“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!