Турция излезе от националната карантина, която започна на 29 април и премина към период на нормализация и постепенно разхлабване на ограниченията, който ще продължи до 1 юни, съобщи „Хюриет Дейли Нюз“.
Локдаунът бе наложен заради високия ръст на случаите с COVID-19 през април. Броят на новозаразените постоянно намалява от влизането в сила на забраната. За първи път те спадат до около 20 000 в началото на май и продължават да намаляват до малко над 10 000 случая на 16 май.
Остават част от мерките, като носенето на маски и спазването на социална дистанция.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Търговските центрове ще могат да работят от 10 ч. до 20 ч. през делничните дни, но ще бъдат затворени през уикендите. Вечерният час ще е в сила от 21 ч. до 5 ч., а през уикендите се забранява на населението да излиза от домовете си.
Кафенетата и ресторантите ще предоставят услуги за доставка на напитки и храна, като през делничните дни това ще е възможно от 7 ч. до 20 ч., а през уикендите от 7 ч. до полунощ. Междуградските пътувания ще бъдат разрешени извън дните и часовете на полицейския час.
Експертите предполагат, че пандемията ще стане по-управляема през лятото, ако проверките останат строги и нормализирането се развива контролирано, както и ако ваксинационната кампания набере скорост.
Турция е поставила повече от 26 млн. дози ваксина срещу COVID-19, откакто стартира програмата си за ваксинация на 14 януари. Близо 15 млн. души са получили първата доза от ваксината, а на повече от 11 млн. души са били поставени и двете дози.