Човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на писателя Томас Мелле, той представя моноспектакъл, наречен „Зловещата долина“. Понятието е въведено от японски професор в началото на 70-те години на миналия век и обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека..

Такава е една от поканите в 15-ото издание на „Световен театър в София“. И без да е следващо ниво в трансхуманизма, този артистичен проект отговаря на редица въпроси.

Какво гледаме в „Зловещата долина“ – куклен театър от ново поколение или експеримент с много по-сериозна заявка? Дали тази привидна непохватност на „актьора“ не работи за налагането на симпатия към едно изцяло комерсиално изкуство? Колко дръзко може да бъде намерението на режисьора в посока опитомяване – не само на актьорите, но и на публиката, чрез създаването на подобен „човешки“ модел? И не е ли това театър от долината на театъра? И не е ли възможно най-отвъдния поглед към бъдещето – през очите на един зловещ хуманоид?

Томас Мелле е реално съществуваща личност, родена на 17 март 1975 година в Бон. Той е писател и преводач, удостоен с редица награди. В автбиографичното си произведение „С гръб към света“ (Die Welt im Rücken) разказва – без милост – как се е справил със своето биполярно разстройство, съпътстващите го лични драми и мъчително бавно възстановяване.

В „Зловещата долина“ Томас Мелле дава тялото и гласа си за робот-актьор, чиято привидна нормалност е в състояние да изнесе дори доклад за  емоционалната нестабилност у човека. Единствената разлика с „оригинала“ е, че на главата му има дупка, от която изскачат проводници, а движенията му се контролират от малки електродвигателчета. И всичко продължава да изглежда нормално до мига, в който Томас обръща десния си крак на 360 градуса.

Това „превъртане“ е най-отрезвяващата част от представлението, в чиято „непринуденост“ сякаш вече си успял да повярваш. Но Томас Мелле, ведно с  неговият изкуствен двойник, вече са си свършили работата на сцената. В съвършеното оплитане на понятията за театър, наука и комуникация...

Екипът на „Зловещата долина“

Копродукция на театър „Мюнхнер Камершпиле“ и „Римини протокол“ Концепция, текст и режисура – Щефан Кеги
Текст, тяло, глас – Томас Мелле
Драматургия – Мартин Валдес-Щаубер
Видео дизайн – Мико Гестел
Музика – Николас Нееке
Оборудване – Еви Бауер
Аниматроника – Chiscreatures Filmeffects GmbH
Изработка и дизайн на силиконова глава, оцветяване и коса – Томи Опац
Продукционен мениджър – Епона Хамдан
Светлинен дизайн – Роберт Лесиг
Звуков и видео дизайн – Яромир Зезула