Изправяли ли сте се с лице към море, което съчетава цветовете на афганистански и уралски лазурит, а зад вас е пустинята? Усещането е вълнуващо. Вълнуващ е като цяло Ориентът. Толкова много контрасти и противоречия. Гостоприемство и хитруване, бедност и богатство, усмивки и непроницателност, изключителни цивилизационни постижения и упадък. Единствено мудността не намира своя обратен пример. Причината сигурно се дължи на климата.

Цветовете
Снимка: Ладислав Цветков


Как да бързаш при тези температури? Не може да видиш и тичаща камила, освен ако не я пришпорва някой малчуган. Причината не е, че и той бърза за някъде, а за да събере стадото и да натоварят поредната група туристи. Щом те си отидат, настава отново усещането за безвремие.

Изгревът
Снимка: Ладислав Цветков


Има нещо очароващо във всичко това. Особено за нас, които винаги бързаме за някъде, без да знаем винаги защо? Добре е човек поне веднъж да отиде в някоя страна от арабския свят и да се огледа около себе си. Разказите и представянето на тези места са често пъти пречупени през личната преценка на разказвача или фокуса на медиите, което не може да се сравни с личното усещане. Факт е и това, че за да опознаеш този различен от нашия свят, е необходимо доста време, но все пак си заслужава.

Усещане за контраст
Снимка: Ладислав Цветков


Зад привидната неразбория се крият ред и правила. Те са на хората, живеещи по тези места. Постоянно се водят дискусии за това, че те трябва да приемат нашите “правила” и “ценности”. Човек ще си каже, че живеем в идеален свят от висотата, на който имаме някакво право свисше. Такова право няма никой над никого или едни народи над други. Ние като българи няма да станем американци или германци, а бедуините няма да станат градски хора или поне не каквито са те в нашия цивилизован свят. Не им и трябва. Поне според мен.

Жена на брега при изгрев слънце. Часът е 4.55
Снимка: Ладислав Цветков


Но да се изправим отново на границата между пустинята и морето. От едната страна - сурова пустош, а от другата - невероятно пъстър свят, в който кипи от живот. Защо точно по тези места е този контраст, който те кара да се замислиш за равновесието, съществуващо във всичко.

За равновесието между добро и зло, между истина и лъжа и че една невидима сила е сътворила по този начин този на пръв поглед объркан свят.