Спасителната акция по въздух днес не откри следи от алпиниста Боян Петров под върха Шиша Пангма. В официално съобщение на Simrik Air, които организират издирвателната операция, се казва, че двата хеликоптера с екипажи са излетели в 7:30 ч. китайско време.

Снимка: Simrik Air
„Направихме най-добротo, на което бяхме способни и прелетяхме над връх Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. Не оставихме необърнато камъче в преследване на успеха на мисията”, се казва в съобщението на спасителите.

Докато са летели, в Лагер 3 са забелязали съмнителни предмети. След 30 минути са направили повторен оглед.

Снимка: Simrik Air
„Хеликоптерите летяха над Шиша Пангма и се доближиха до забелязаните обекти, за да направим видео или снимки, и едновременно с това търсихме в различни части. След това хеликоптерите се върнаха в базата и екипажът ни изучи забелязаните обекти. Установихме, че това не бяха следи от човешка дейност, а камъни и скали”.

Снимка: Simrik Air

Тъй като хеликоптерите са изразходвали горивото си, те са се върнали в Катманду, където остават в готовност при нужда, се казва още в съобщението.

Шерпите не откриха Боян Петров в Лагер 2, където по-рано днес бяха забелязани две окопани палатки.

Алпинистът ни продължава да е в неизвестност под връх Шиша Пангма в Хималаите повече от седмица. В продължение на няколко дни спасителната операция беше осуетявана от лошото време и ураганния вятър.

Близките на Боян събират пари в специално отворена банкова сметка. Средствата са необходими за разходи по спасителната операция. В по-късен етап застрахователите ще възстановят сумата, но по ширините, където е Боян, работят само с плащане в брой.