Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 под върха Шиша Пангма.

Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите.

Надеждата беше той е да е в Лагер 2, тъй като на мястото има всички нужни пособия за оцеляване.

Снимка: bTV

Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра.

По-рано днес пред bTV Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на Лагер 3. След изказването на Петков той отново подчерта, че говори за третия, а не за втория лагер под върха.

Хеликоптерите са успели добре да огледат пространството. Информацията за специфични обекти в Лагер 3 също не се потвърждава, коментира още Петков.

Шерпите са разкопали внимателно около палатките и всичко сочи, че той не е бил там след 3 май. „Не знам как са се разделили, но част от групата в момента се движи към Лагер 3 и очакваме до днес вечерта група да се качи в Лагер 3 и там да се опитат да намерят нещо”, обясни той.

Утре със сигурност няма да лети хеликоптер. Намерението на шерпите е до утре да стигнат до върха. Пътят е по един ръб и не е възможно в района да лети хеликоптер. Пилотите казват, че е много опасно и ще се съгласят само при ясни признаци, че някъде нещо се случва.

Днес времето е било на ръба, утре очакваме да започне един прозорец от 4 дни хубаво време. Така ще може да бъде изминат целия маршрут, по който Боян се е движил.

Акцията ще продължи докато не бъде обходен целия предполагаем маршрут на алпиниста ни.

Междувременно жената на Петров Радослава Ненова сподели във "Фейсбук" снимка на един от хеликоптерите, които го издирват и написа: Днес надеждата изглежда така....вие всички направихте невъзможното възможно. (...) И както един човек беше написал, нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу!!!!