Моретата са шир, която надвишава по площ всяка друга на нашата планета Земя. От гледна точка на мореплаването този простор отдавна е познат и проучен, но подводният свят все още крие своите тайни.

Снимка: Ладислав Цветков

В наши дни има немалко технически решения да се снима и разглежда под вода. Дори подводните дронове в скоро време няма да са рядкост.

Спомням си първия и единствен полет с парапланер. Тогава си дадох сметка, че това е единствения начин да погледнеш през очите на птиците. Тогава си зададох въпроса, какво е да погледнеш през очите на рибите?

Снимка: Ладислав Цветков

За да го направиш, трябва да влезеш в техния свят под вода. Технически, това не е трудно, защото в наши дни техниката е достатъчно модерна, а десетки водолазни центрове дават тази възможност. Както може да направиш скок тандем с инструктор с парапланер, така всеки може с инструктор водолаз да надникне в този чуден свят. Забележителното е, че дори не е необходимо да може да плуваш. Достатъчно е да имаш желание и ще получиш своите няколко метра дълбочина и престой под водата. Ако те грабне това занимание, пътят върви през обучение, което може да ти даде и по-големи възможности.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на професионалния инструктор Найден Недев най-важното е да не се страхуваш, а покажеш ли спокойствие при изпълнение на базови умения, това е първата крачка към сертификат, който ти дава право да се гмуркаш в открити води до 20 метра. На практика тази дълбочина е и най-красива и богата на живот. Има достатъчно светлина, за да озаряват слънчевите лъчи красивите коралови рифове, където изобилието от морски обитатели е и най-голямо.

Снимка: Ладислав Цветков

Много хора, водени от стремеж да постигат повече, се обучават и на следващи нива на умения, което ги отвежда далеч по-дълбоко. Сравнимо е с катерене на високи върхове. Техническите гмуркания и използването на специални смеси за дишане дават възможност да се „изкачват” на дълбини от над 200 – 300 метра. Това обаче е специализирано занимание, което изисква желание да му се посветиш. То е свързано със сложно планиране и не на последно място и съответната доза риск.

Гмурканията в рамките на 10 – 15 метра са често пъти това, което дава истинското удоволствие, за да почувстваш какво е да си в безтегловност в една прекрасна среда. При тези дълбочини, дори не се прибягва до декомпресия, а рискът е минимален.

На подобна дълбочина е и мястото, където може да направите и отнесете със себе си снимки или видео, нещо което да ви връща към това ваше начинание.

Сега, когато идва лятото и ви дотегне да лежите на плажа под жарещото слънце, може да опитате.

Вижте повече във видеото: