Софийската градска художествена галерия представя изложбата „Изгнание” на международно признатия фотограф Йозеф Куделка. В изложбата са включени кадри от 60-те до 90-те години на XX век.

Неговата фотографска работа получава световна известност при съветската окупация на Чехословакия през пролетта на 1968 г. След тези събития „Пражкия фотограф” (както от съображения за безопасността му са подписвани неговите кадри в чуждестранния печат – б.р.) напуска родината си и живее в различни държави.

Става част от агенция „Магнум” и през годините създава изключителни изображения, които са в експозициите на световни галерии за фотографско изкуство.

Снимка: Ладислав Цветков

Кратката среща с него е забележителен пример за духа на един световноизвестен творец, а представените в изложбата фотографии са брилянтен пример за композиция и съдържание. Ако се интересувате от фотография, тази изложба е мястото, което да посетите.

Изложбата е благодарение на Френски институт в България, Столична община и Софийска градска галерия в партньорство с Център “Помпиду”. Тя се открива днес и ще продължи до 09.06.2019 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!