Да поемеш по морската шир е изпитание, но и възможност да срещнеш нови хора, да направиш приятелства, да преотриеш свои таланти. А може да бъде и шанс да придобиеш нови умения. За удоволствието да готвиш, докато плаваш разказваме в рубриката „Мисия 360“. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Хората се превръщат в семейство по време на едно плаване, защото мястото е малко, защото ставаме заедно, защото споделяме свободното си време заедно, храним се заедно, минаваме през интересни моменти. Виждаме див живот в морето и трябва да се обединим, за да пристанем, отплаваме и това ни прави много близки хора“, казва шеф Мила Милър.

Интересно е, когато едно плаване се превръща в още нещо. 

„Хората да имат един по-различен тип преживяване, защото едно е да дойдеш на лодка от залив на залив, доста скучно е в един момент. А когато сте запалени по нещо и го правите заедно, особени при кулинарията, се получава доста добре и доста весело“, казва Степан Папазян капитан на яхта.

По традиция приемаме по време на почивката си да не се занимаваме с готвене, но всъщност това се оказва интересно и приятно.

„Когато наричаме нещо бонбони, това не означава, че непременно е сладко. Те могат да бъдат и солени. Направихме бонбони с няколко вида сирена. При тези, които са сладки, използваме само фруктова захар, която идва от сушените плодове. Може да добавим подсладител като брашно от рошков“, казва шеф Милър.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

От всички на борда не друг, а младеж се оказва запален кулинар.

„Най-интересното, което научих дотук беше кишът и как си направихме сами тестото, самата плънка и самия процес на печенето. В ежедневието ми, ако не отделям поне по два часа да гледам рецепти, ще бъде лъжа. Когато баба ми не е в кухнята, аз съм шеф“, посочва Харотун Дердерян любител готвач.

Много хора обичат да гледат кулинарни предавания, а в случая всеки на лодката на практика участва в такъв формат.

„Причината да правя така рецептите си е, че не обичам да чета дълги текстове. Стъпка по стъпка се показва как се пече, как се приготвя. Те са детски картинки, защото са много цветни и смешни ако щете. За мен са практични, както и за много хора“, допълва шеф Мила Милър.

„Когато ядеш по-различна кухня, а не по цял ден сандвичи, ти се храниш здравословно. Тук видяхме, че с малки количества се наяждаш. Гурме кулинарията ти изпълва сетивата и се наяждаш с малко. За първи път не изпитах желание да отида на таверна“, казва капитанът Папазян.  

Искаме да научим хората да обичат морето и да обичат храната, допъла той. 

По този начин освен да се хранят с хубава храна, хората могат да плуват в морето или да си хванат риба, която също да сготвят.