На Балканите сме късметлии, че живеем на толкова древни земи. Турция привлича по необичаен начин. Там античният свят е присъствал изключително и може да се види навсякъде. Скални гробници, непознатата Кападокия и Памуккале през един необикновен поглед се разкриват в разказа на Ладислав Цветков.

Ликийските гробници на Фетхие от 4-5 век преди Христа, град Хиераполис в подножието, на който се белеят красивите варовикови образования на Памуккале или забележителната Кападокиа, където кападокийските отци са считани за първите, формулирали християнския символ на вярата.

Кападокия е забележителна не само с атрактивни полет с балон, а и със старите си местообитания в причудливите скални образувания.

Някога хората може да са използвали проходи, за да се придвижват. Естествено, прокопаването им е вероятно е било тежко.

„Може би не чак толкова, защото е мека скалата и доста по-бързо са го направили, но със сигурност доста работа е имало“, казва спелеологът Весела Бубова.

Нещо като прозорец в едно от помещенията открива невероятна гледка. Дали са използвали тунели за придвижване? Със сигурност.  

Съвсем разбираемо е по тези места, където са живеели хора, да са изповядвали определена религия. Там със сигурност е имало църква. На места се виждат следи от иконопис на светец. За съжаление не е запазен.

Езерото Туз пък е едно много интересно място. Това е солено езеро, откъдето Турция добива значителна част от солта, която им е нужна.