Неволите на българския туристически бранш и неговия вървящ към провал летен сезон на морето през последните дни сякаш засенчиха проблемите, които от години съпътстват развитието на бранша у нас. Легловата база по Черноморието се увеличи в пъти за 20-ина години години, като новите хотели, атракционни комплекси и дискотеки най-често се появяват на мястото на девствена природа.

Дали българското море може да понесе строителство с мащаби като за град на брега си е въпрос, който винаги предизвиква остра полемика. Затова и у нас има хиляди граждани, които не вярват, че хотелите пазят от свлачища или че обезсилването на международни механизми за защита на дивата природа като „Натура 2000“ не носи никакви последици.

Част от тези хора протестират, а други гласуват с краката и портфейлите си и, въпреки призивите на управляващи, звезди и бизнесмени, не подкрепят „родното море“ (по името на една тематична кампания от миналото).

Потребителят Борислав Борисов е илюстрирал „бетонофренията“ по Черноморието във "Фейсбук" със сателитни снимки от 2003-2004 г., сравнени със сегашната ситуация.

„Архитекти, общини, инспекции, министерства - всички те участват в бетонирането на нашата природа. И всеки един, който бездейства е съучастник в това унищожение! Синеморец, Резово, Крапец и всички останали не бетонирани крайбрежия ги очаква една и съща участ, ако само се цъка с език и се гледа отстрани. Ако не се обединим и не протестираме да се спре бетонирането на "Зона А", чрез коренни промени в ЗУЧК - никой от власт имащите няма да го предложи или направи!“, пише той.

Кадрите ще оставим без коментар.

Арапя

Иракли

"Юрта под пътя" (Свети влас)

Лозенец

Обзор-юг

Робинзон

Свети влас

Златна рибка