6 февруари 2023 година, 4:17 часа през нощта - Турция и Сирия са ударени от мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер. Година по-късно животът продължава - по един или друг начин. Спомените с тежките мигове от тази нощ обаче остават завинаги.

Репортерът и водещ на „Тази събота и неделя“ Бесте Сабри и операторът Огнян Кръстев са специалните пратеници на bTV, които посетиха Турция за годишнината от земетресението.

Те показаха в ексклузивни включвания и репортажи дали и какво се е променило през последните 12 месеца в някои от най-засегнатите райони – Газиантеп, Адана, Хатай. Журналистите на bTV се срещнаха с местно население и представители на властта, за да разкажат от първо лице човешките истории и различните гледни точки.

В град Антакия, провинция Хатай, екипът попада в трудна ситуация – на 6 февруари тази година, в деня и часа на земетресението, народното недоволство по време на молебен прераства в напрежение срещу държавните институции. В стълкновението тълпата завлича Бесте Сабри и Огнян Кръстев, които с риск за здравето си, успяват да заснемат ексклузивни кадри за зрителите.

Бесте Сабри споделя, че хората се страхуват да говорят пред местните медии и застават пред нашия екип, защото разбират, че са журналисти от България.

„По време на снимки на разрушена до полицейски участък сграда, бяхме обградени от полицейски служители, които трудно допускат телевизионни екипи. След легитимация, съумяхме да свършим работата си, но на място се убедихме във всеобщите настроения на страх, несигурност и предпазливост – към всичко и към всеки“, разказва тя.

Освен поредицата от видеоматериали, излъчени в новините и актуалните предавания на bTV, Бесте Сабри и Огнян Кръстев запечатват образи и картини от мястото на трагедията.