Китай тази година ще увеличи усилията си за свиване на силната зависимост от въглищата, за да намали замърсяването и голямото енергийно потребление на китайската икономика, предаде „Ройтерс”.

Националната комисия за развитие и реформи посочва в годишния си доклад, представен днес, че ще вземе мерки, насочени към намаляване на потреблението на въглища и установяване на контрол над редица енергоемки проекти в замърсени региони.

Снимка: Reuters

Китай се опитва да намери баланс между подобряване на състоянието на околната среда и пренасочване на икономиката от доминацията на енергоемки производства като стоманодобив и строителство към по-силен дял на потреблението и сектора на услугите.

Китайският премиер Ли Къцян заяви по-рано днес, че се очаква тази година втората по големина световна икономика да отчете растеж от 7%, което е най-бавният темп от 25 години. Той обаче постави като приоритет борбата със замърсяването на околната среда.

Reuters публикува серия от снимки, целящи да покажат до какви нива може да достигне замърсяването в Пекин.
Снимка: Reuters

„Ще продължим да се стремим към нулев растеж в потреблението на въглища в ключови райони на страната”, каза Ли пред парламента. Миналата година той заяви, че Китай ще обяви „война на замърсяването”.

„В зоните, засегнати от тежък смог, в райони, където съхранението на енергия е трудно, и в сектори със свръхкапацитет, ще контролираме строго броя на енергоемките проекти и ще вземем мерки за намаляване на използването на въглища, както и за заместване на въглищата с алтернативни енергийни източници”, се посочва в доклада.

Въпреки предпазните мерки десетки жители на Пекин страдат от тежки респираторни заболявания.
Снимка: Reuters

В момента Китай произвежда близо 70% от необходимата му енергия от въглища. В развити икономики като САЩ, Япония и Германия най-голям дял в производството на енергия има петролът, докато в Китай този дял е под 20%.

Въглищата и петролът се оценяват като силно замърсяващи околната среда спрямо природния газ или алтернативи като атомната енергия и енергията от възобновяеми енергийни източници.