Вдигаме очи от всекидневните сюжети и проблеми към небето, което винаги е привличало любопитството и страхопочитанието на човечеството. И особено - красотата на нашата галактика Млечния път.

След като хилядолетия хората са наблюдавали безбройните звезди над нас, чак през 1840 г. Джон Уилям Дрейпър успява да направи първата астрофотография. Той снима един от обектите в Слънчевата система - нашият естествен спътник Луната.

Ако и вие сте правили снимки на Луната или красивото нощно небе, значи сте се докосвали до астрофотографията. Благодарение на съвременната фотографска техника, това е най-бързо развиващия се жанр във фотографията.

Един от най-добрите астрофотографи е българин и се казва Михаил Минков. Негов кадър е публикуван от НАСА.

„Звездите винаги са ме привличали още от малък. Когато се роди Ая, бях завършил един курс по фотография, иначе снимам, откакто се помня. Сутрин и вечер трябва да съм вкъщи, за да помагам и всъщност, когато всички заспиваха, остана единственото време, когато мога да снимам“, разказа той пред bTV.

„За съжаление, човешкото око е несъвършено. Ние виждаме черно-бяло през нощта и благодарение на светлочувствителните сензори на съвременната техника на камерите при едни 20-30 секунди експозиция може да се уловят неща, които са там, но не можем да ги видим. След това с малко обработка се получава това“, добави Михаил Минков.

Още фотоси на Михаил Минков може да видите на неговия сайт.

Вижте повече във видеото.