Февруарското небе предлага впечатляваща гледка към двете най-ярки небесни тела в момента – Венера и Марс. Оказва се, че днес (почти) всеки може да ги заснеме сам.

„Всички вече имат умни телефони. С такъв телефон и едно малко телескопче, като сложите телефона на мястото на окуляра, може да снимате, примерно, Луната“, обяснява астрономът Ганчо Ганчев. Негови са кадрите от новогодишната нощ в София, заснети от Витоша, които bTV първа показа и станаха хит в социалните мрежи.

Ако нямате телескоп, което е по-вероятно, следете наблюденията, организирани от катедрата по астрономия към Софийския университет.

Самият Ганчев се занимава и с астрофотография – умението да се уловят с камера небесни тела и явления. Досега е направил хиляди фотоси и видеоклипове по време на пътуванията си в Северна Америка, Великденските острови и Нова Зеландия. За тях е използвана техниката таймлапс.

„Снимаме няколкостотин кадъра, които после наслагваме и се получава така нареченото забързано клипче, където звездите се движат бързо. Ако може да включим някакъв пейзаж в кадъра, става още по-хубаво, обяснява той.

През август Ганчо заминава за Небраска, където ще наблюдава и снима пълното слънчево затъмнение. То ще бъде видимо само от Съединените щати, но bTV ще ви покаже кадрите, уловени от Ганчо.