Около сто процента от капацитета на елитните истанбулски хотели вече е зает заради състезанието на Формула 1 между 23 и 27 август в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Повишеното търсене е увеличило значително цените на услугите на хотелите в Истанбул. Директорът на петзвездния хотел Чъраган в Истанбул Пънар
Тимер съобщи, че миналата седмица е била заета между 85 и 90 процента от легловата база, докато през тази седмица леглата са заети на сто процента.

Представители на истанбулския Хилтън съобщиха, че при тях също е отбелязан рекорден интерес на клиентите, като в момента са заети между 80 и 90 процента от стаите.

Най-голямо увеличение на цените в следствие на засиления интерес от страна на участниците в състезанието и зрителите е отбелязал хотел Чъраган. "Султанската стая" в хотела се предлага за 15 хиляди долара на нощувка, а пакетната цена за три нощувки по време на Формула 1 е 67 хиляди долара, посочва телевизията.

По думите на председателя на Организацията на турските хотелиери Тимур Байъндър повишението на цените в хотелите е между 30 и 40 на сто. Севда Йългаз, друг представител на организацията, допълни, че не само богатите проявяват интерес към състезанието, но също хора от съседните на Турция държави, в т.ч. България. Някои от тях обаче не ангажират за престоя си хотел, а предпочитат да нощуват в палатки, отбелязва тя.

БТА