Шефът на Ф1 Бърни Екълстоун разкри, че миналата седмица е имал сериозна спор с Макларън и Рено. Двата тима в присъствието на представителя на Тойота и Асоциацията на пилотите Джон Хоует, са обявили намерението си да бойкотират първия старт от надпреварите в неделя в Австралия, ако Екълстоун не им изплати парите по силата на новия договор за разпределение на печалбата от състезанията.

Според собственика на Формула 1 става въпрос за авансово разплащане. Екълстоун е провел разговор с официалния превозвач за състезанието в Меблърн. От фирмата решили при отказ на Рено и Макларън, да качат болидите си в специалните самолети и да отменят превоза за всички отбори.

В крайна сметка Рон Денис и Флавио Бриаторе се отказали от планирания бойкот, а според британските медии преговорите с Екълстоун ще бъдат подновени в Австралия. В същото време от ФИА обявиха, че от следващия сезон ще намалят цената на суперлицензите във Формула 1. В неделя ще бъда даден 1 старт, който ще влезе в историята на Формула 1 като сезона с най-много промени от началото на надпреварите.

Новите правила са свързани със системата за акумулиране на кинетична енергия, намаляване на обема на двигателите, съществени промени в аеродинамиката и дифузьорите, тестовете и свободното влизане в боксовете по време на колата за сигурност на трасето.

В събота в 8 часа bTV ще излъчи квалификациите, а студиото преди страта в неделя е с начало 8.30.