Асоциацията на отборите от Формула 1 (FOTA) временно е отстранил тима на Уилямс, след решението на шефовете да подадат документи за участие за следващия сезон на световния шампионат.

Решението е било взето на среща на шефовете на отборите във Формула 1 в Лондон днес, където е дискутирана позицията на съюза преди изтичането на крайния срок за подаване на документи за сезон 2010.

В неделя отборите написаха писмо до президента на ФИА Макс Моузли, с което го информираха, че са обединени в усилията си да променят правилата за догодина. Те добавиха, че ако ФИА се съгласи да запази настоящите правила, те ще се състезават.

"Това е мнение на ФОТА, което макар да е неприятно, е разбираемо. Но като състезателен отбор и компания, която развива бизнеса си само във Формула 1, със задължения към партньорите и нашите служители, влизането в следващия сезон бе безапелационно. Освен това, ние имаме договор с ФИА да участваме в шампионата до края на 2012 година", коментира собственикът на тима сър Франк Уилямс.