Говорител на Международната автомобилна федерация (ФИА) нападна остро журналистът от изданието “Тhe Herald” Джеймс Портиус за неговата статия “Забранете моторспорта”. Според британеца Формула 1 е много опасен спорт, заради приноса му към глобалното затопляне на Земята. “Само няколко градуса в повече могат да причинят истинска катастрофа на нашата планета”, пише Портиус. Според представителят на медиите новите идеи на ФИА за екологични технологии и по-рационално използване на енергията в автомобилите няма да доведат до абсолютно нищо.

 

“Колкото по-бърза е колата, толкова по-бързо тя разрушава Земята – доста просто. Да печелиш състезания и да спасяваш планетата са две напълно различни неща”, твърди още той.

 

Ето и някои от по-интересните тези в статията:

 

""“Има един спорт, който е най-опасен от всички останали. Спорт, който убива много повече от бокса например и за сега няма никакви индикации за забраната му. Не ни трябват автомобили, които изразходват около 5 литра бензин за близо 6 километра. Автомобилизмът е най-вредния, безполезен и без никакъв смисъл спорт на планетата. В колите на Формула 1 има части, които струват 6000 паунда, а за една година отборите имат нужда от 1000 такива бройки. Това е темпото с което се изразходват милиони долари за отрицателно време. Колите във Формула 1 изразходват около 1500 грама въглероден двуокис за 1 километър. Това е около 9 пъти повече в сравнение с по-новите серийни автомобили. Да не говорим за скъпите полети над океaните и континентите, самолетите, въздушните тунели работещи по 24 часа в денонощието - 7 дни в седмицата и т.н. 

Също така био-дизелът създава много повече проблеми от колкото решения. Цената на храната скача драстично, заради земята, където са оглеждат посевите за био-горивото. В някои райони в Мексико цената на царевицата е скочила с 50% заради новата мания с био-дизела.

 

""

 

Петролните компании харчат милиони долари за реклама (микроскопични разходи в сравнение с приходите, които имат) и ни обясняват как се грижат за природата и планетата, но всъщност не правят почти нищо. Президент на ФИА пък е Макс Мозли, който постоянно ни разказва за това как иска да превърне Формула 1 в по-екологичен спорт. Той е син на един от британските фашистки лидери Сър Осуалт, но това вероятно няма нищо общо с темата. Плановете на Мозли за 2010 година са доста неясни и да се надяваме, че до тогава колите във Формула 1 няма да са покрият с топящия се лед на Северния полюс".

 

В отговор на статията един от представителите на ФИА заяви: “Тезите в тази статия са доста наивни. Този човек обадил ли се е на някои от отборите или ФИА преди да прави тези смешни заключения? Формула 1 винаги е била сцена на революционни решения в областта на технологиите. Формула 1 играе ролята на катализатор, който ускорява тези процесите за екологични технологии и въвеждането им в серийното производство”.

 

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

""