Шефът на тима на Рено във Формула 1 Флавио Бриаторе заяви, че иска по време на състезателен уикенд да има по две състезания в неделя. Според италианеца, форматът на надпреварите трябва да претърпи революционни промени, ако шефовете на Гран при искат да направят спектакъла по-зрелищен. Флавио предлага в неделя да има по две по-кратки състезания, които ще носят точки за шампионата.

“Имаме нужда от две състезания – 45 минутен спринт сутрин и надпревара около един час по-късно през деня”, обяви Бриаторе.

Също така според него, зареждането с гориво в самата надпревара трябва да бъде забранено. Редът за стартиране във второто състезание ще се определя от резултатите от първия спринт. Така 8-те най-бързи пилоти от сутринта ще започват втория старт в обратен ред, на последните места на решетката.

""/

Този формат не е нов в средите на моторните спортове. Голяма част от автомобилните шампионати в Европа и по-малките формули го практикуват от дълги години.

57-годишният италианец нападна и шефовете на ФИА затова, че мислят само как да въвеждат нови технологии във Формула 1, а в същото време не мислят как да направят спорта по-атрактивен за феновете. “Всички нововъведения ще ни струват милиони долари, но те нямат да допринесат с нищо за шоуто на пистата”, завърши той.