Ръководството на аржентинския клуб Арсенал Саранди плати глоба от 20 хиляди долара на бразилските власти, за да спаси от съдебно производство седем свои играчи, срещу които беше повдигнато обвинение. 

Футболистите на Арсенал предизвикаха масов бой след края на вчерашната среща от турнира Копа Либертадорес в Бело Оризонте срещу местния Атлетико (Минейро). В резултат на агресивното им поведение пострадаха полицаи, охраняващи срещата, както и един журналист. За да се успокои ситуацията, още полицейски подкрепления пристигнаха на терена, позволявайки си удари срещу разбеснелите се аржентински играчи.

Телевизионните повторения потвърдиха това, а на тях се вижда как около централната линия на терена футболисти удрят и ритат полицаи. Бутилки с вода, както и други предмети от отбора бяха хвърлени срещу полицаите и съдиите. Въпросните играчи бяха задържани и разпитани, като това пордължи близо 5 часа след мача на стадион ''Индепенденсия''. Чак в 5:00 сутринта аржентинската делегация беше освободена да отпътува за Ла Плата.

"Получихме извинение за случилото се от Консулството на
Аржентина, от част от ръководството на клуба и от капитана на отбора", коментира говорителката на полицията в Бело Оризонте Клаудия Ромуалдо, цитирана от БТА.

Самата тя също пострада, като беше ударена. От страна на бразилския клуб пък са проявили разбиране и са  омогнали с парични средства за плащане на компенсацията, тъй като в този момент ръководството на Арсенал е нямало толкова в наличност.

Президентът на Арсенал Саранди обаче не е част от хората, които са се извинили. Хулито Грондона отказа да приеме подадената ръка и заяви, че не иска повече да чува за случая.

"Какво излиза сега?! Че трябва да искам извинение от полицай, който вади пистолет и го насочва в главата ми, така ли?! Полицията не беше готова да поеме събитие като това и вината не е наша, че те не знаят какво охраняват", коментира Хулито Грондона, цитиран от бразилска медия.

Според бразилските медии, Южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ също е разкритикувала нивото на подготовка на бразилската полизия, наричайки действията им непростими и необясними. Според ръководителите на футбола на континента, никой няма право да използа сълзотворен газ и каучукови патрони срещу футболисти.