За първи път в историята на световните серии Red Bull Cliff Diving (RBCD) по време на едно състезание ще се скача от две различни места. Подобно предизвикателство предлагат Азорските острови, т. е. третата спирка от тазгодишния календар на шампионата. В него ще се впусне и българинът Тодор Спасов.

От изминалите до момента две състезания – във Франция и Норвегия, имаме двама различни победители – съответно Орландо Дуке и Гари Хънт. Същевременно обаче в генералното класиране води Стивън Лобю, който съумя да извлече максимум точки и от двете дестинации. На този фон битката се прехвърля в Атлантическия океан – на Азорските острови, които са под юрисдикцията на Португалия.

За третото състезание от сериите през 2012 г. участниците се намират на 1369 км западно от континенталните европейски територии. Архипелагът на Азорите се състои от 9 вулканични острова, а на един от тях са избрани две точки за скачане. По формата си островът е кръгъл като в центъра му е прорязана лагуна.

Първите два състезателни скока, както постановява правилникът на сериите, ще се правят от височина 27 метра, но не от платформа, а директно от скалите. Те са предвидени за петък (20 юли 2012 г.)

"Началните два задължителни скока от състезанието определено ще са предизвикателство. Ще скачаме от естествена скала, която се извисява като кула до острова. Трудността е в това, че точно пред мястото за скок, може би на 30 метра, са стените на острова, който е висок около 40 метра. Това обърква чувството ти за ориентация. Освен това, тук не скачаме отвесно надолу, а имаме да прелетим поне два метра встрани, за да се приводним правилно, а не в скали", заяви Тодор Спасов.

Финалните два състезателни скока са в събота (21 юли 2012 г.). Както стана ясно, те ще се проведат на друго място.

"В събота ще изпълняваме волните скокове от платформа, позиционирана на различно от първото място. Тук на Азорските острови обстановката е абсолютно натурална, много по-различна от всичко, което сме виждали в предишни кръгове и изцяло те вади от общоприетите норми", допълни Спасов.

В този кръг ще участват общо 13 скачачи от 10 различни държави.

Ето и следващите спирки на Red Bull Cliff Diving 2012:

Инис Мор, Ирландия 3-4 август
Бостън, САЩ 24-25 август
Пемброкшир, Уелс 7-8 септември
Уади Шаб, Оман 27-28 септември

Класиране след спирка 2 (Гримщад, Норвегия) на сериите RBCD:

1 Стивън Лобю (САЩ) 320

2 Гари Хънт (Великобритания) 310

3 Орландо Дуке (Колумбия) 290

--------------------

14 Тодор Спасов (wildcard) (България) 20