Вижда се краят на зимата, но снегът ни дава възможност за много положителни емоции в планината, а и не само. Сноукайтът е екстремен спорт, който набира все по-голяма популярност и със сигурност ще възнагради, осмелилите се да се включат в приключението.

Чудите се дали да се пробвате с това предизвикателство? Ясен Желязков, който практикува и обучава кайтисти всяка седмица, отдели време за zonasport.bg ни потопи в магията на кайта, планината и свободата.

Какво представлява сноукайтът?

Аналогия на кайт сърфинга във вода, само че на сняг. Използва се силата на вятъра, за да може човек да кара със ски или сноуборд по всякакъв терен, където има открити пространства - няма дървета, сгради или други пречки. Надолу-нагоре, навсякъде може да се кара, където има сняг, разбира се.

Какво е необходимо, за да започнем да го тренираме, освен наличието на сняг, вятър и желание, разбира се?

Знания и умения, на първо място. Освен това необходимата екипировка - личната ски или сноуборд екипировка, защото може да се практикува и със сноуборд, и със ски, и кайта (не само крилото, но и комплект кайт екипировка). Основното нещо е самото хвърчило. Това е машината, която генерира мощността. Другото е кайт трапец - седалката, на която се слага кайтъра, за да може да се прикачи към кайта и да му е комфортно, когато го дърпа. Естествено много важна е и каската.

Кои са най-предпочитаните места за практикуване на сноукайт у нас?

В България има много големи възможности за каране на кайт - на всяко открито пространство, където има достатъчно сняг и вятър. Знаете, в България има огромни равнини, особено в северната част на страната, където и снегът се задържа по-дълго. Традиционни места за каране са няколко в планините, където почти винаги има вятър. Най-популярна дестинация е Витоша. Високите плата на Витоша в алпийската зона са изключително подходящи. Там има сняг през цялата зима, както и вятър в 95% от дните.

Освен това може да се кара и на някои плата в Рила, над хижа "Седемте езера". Може да се кара в котловините на Западна България. Напоследък караме край София, край самоковската котловина и село Рельово, отвъд Околовръстното на София, покрай Обеля, Елин Пелин, Мусачево. Подходящи са и билата на Стара планина. Има хора, които карат в района на връх Ботев. Даже напоследък има и хора, които практукуват сноу кайта в Странджа, където тази година имаше сняг. Хората от Бургас и региона, които карат кайтове във вода, през зимата ходят да карат в Странджа.

Ще ни разкажеш ли малко повече за отделните стилове и какво ги отличава един от друг?

Няма някаква строга граница между отделните стилове. Най-общо могат да бъдат разделени на беккънтри сноукайтинг и фрийстайл. Беккънтри сноукайтинг е, когато човек се закача на крилото и обикаля из цялата планина или тръгва през някакво поле и отива далеч, до друго населено място. Другият стил е фрийстайл, при който се правят фигури и скокове. Той е аналог на този във водата. При него хората не минават големи разстояния, а се връщат след 200-500 метра. Като отделен стил могат да се отделят и сноу кайт експедициите. Това е практика по света. Хората използват кайтове, за да пресичат континенти - Гренландия, ходят на полюсите и навсякъде, където има сняг и вятър.

Има ли възрастово ограничение за сноукайта? Опасен ли е за децата?

Веднага трябва да уточня, че това е екстремен спорт и той носи своите рискове и опасности. Естествено, те се свеждат до минимум, когато човек има знания и умения. Целта е, преди всичко, човек да знае какво прави, да си овладял добре крилото, преди да се занимаваш с това нещо. Долна възрастова граница не мога да определя. Мога да дам за пример сина ми, който на 8 години, се справяше чудесно с крилото. Все още не е прокарал на сняг, но сега е на 12 и на тази възраст, спокойно би могъл да кара. Трябва обаче да усъвършества уменията си със сноуборда.

По твое наблюдение кое кара хората да се насочат към сноукайта? Може би усещането за свобода?

Точно това е - свободата. При всеки е различно, но на мен това най-много ми допада. Харесва ми чувството за свобода, което ти дава кайта. Можеш да караш навсякъде, не ти трябват обработени писти в планината. Няма значение дали има наклон, винаги има начин  (разбира се, според конкретните условия - сила и вятър), ти да се движиш във всякакви посоки.

Това ти дава чувството за свобода, а иначе го има и "гъдела" от това да споделяш триковете с кайта с приятелите си. Другото, което много ми харесва е това, че си независим от съоръженията, които когато работят, работят до 16-17 часа. Особено в този сезон до 18-18:30 часа, спокойно може да се кара. Това е най-красивото време за каране - по залез слънце е приказка в планината. По това време планината е пуста и си само ти с кайта.

Как се запали по екстремните спортове?

Всичко тръгна от любовта ми към природата. Още от малък много съм пътувал и съм бил на палатки. Прекарвайки повече време сред природата, човек започва и да търси варианти как да започне да се забавлява. Аз първо практикувах скално катерене, карам колело в планината от 20-годишен, после се появи каяка, последните 5-6 години и кайта.

Лично на теб кой ти е любимият екстремен спорт и защо?

Нямам фаворит. Зимата карам кайт, пролетта карам каяк в реките, през цялата година също се кара туристически каяк, а също и колело през цялата топла част от годината. Така целогодишно се запълва набавянето на емоция.

Можете да намерите повече за уроците по сноукайт, като последвате този линк >>

Предлагаме ви и видеоклип: