Веселин Топалов за пореден път не получи покана за престижния турнир "Мемориал Тал", който се провежда в руската столица Москва.

В хода на дискусия за участниците в тазгодишното издание, председателят на Руската шахматна федерация Иля Левитов обясни, че Топалов не е получил покана заради неговия мениджър Силвио Данаилов.

Левитов е категоричен, че Веско няма да бъде канен, докато Данаилов не се извини публично за участието си в "тоалетния скандал" в Елиста през 2006 г.

През 2006 г. в столицата на Калмикия се проведе мач за световната корона, в който Владимир Крамник победи в тайбрек Топалов. Мениджърът на Топалов Силвио Данаилов, настоящ президент на Европейския шахматен съюз, бе най-активният участник в скандала, като обвини руснака, че ползва помощта на компютър в тоалетната си.

За "Мемориал Михаил Тал" 2012 покани получиха гросмайсторите Магнус Карлсен, Левон Аронян, Владимир Крамник, Тимур Раджабов, Александър Гришчук, Хикару Накамура, Фабиано Каруана и Василий Иванчук. В състезанието ще участва още един руснак, а друг шахматист от чужбина ще бъде избран чрез анкета в Интернет.