Спечелването на олимпийска квота е най-голямата цел за всеки борец на световното първенство в турския град Истанбул, заяви миналогодишната шампионка в категория до 72 килограма Станка Златева. Тя обяви, че се надява да спечели виза за Лондон, дори и това да не се случи с медал.

"Ще гоним квотата, защото тя е по-важна. Ако всичко бъде наред, медалът също няма да бъде зле. Подготвени сме и ще видим на място какво ще стане. Чувствам се добре физически, операцията мина отдавна. Надявам се да нямам проблеми точно на световното първенство. Треньорите ни подготвиха много добре, но на този шампионат може да стане всичко. Аз искам да съм на първото място", заяви Златева.

На световните финали в Истанбул има рекорден брой участници, като първите шестима във всяка категория ще получат визи за Лондон. Това означава, че Станка Златева ще трябва да стигне минимум до схватка за 3-5 място.

"Много добри състезателки се качват в моята категория заради квотите. Конкуренцията ще бъде по-силна от обичайното, защото всеки ще даде максимума от себе си. Аз съм стимулирана също и от златния медал на Елис Гури, което доказва, че България може да върви нагоре. Това може само да ни радва. Дано сме живи и здрави до олимпиадата, защото тя е най-важна", добави Златева.

Най-успешната българка в борбата започва участието си на световното първенство в Истанбул в петък, 16 септември. Нейната категория е и последна за женската борба, в която България разчита още на Десислава Кънчева (категория до 48 килограма), Валя Трандева (55), Джанан Ахмед (59) и Тайбе Юсеин (63).