Бившият треньор на националния отбор по борба свободен стил Симеон Щерев даде специална пресконференция, на която отговори на нападките на президента на федерацията Валентин Йорданов.

"Писмото на Валентин Йорданов е написано със стил, само дето липсва истината в него. Обвиняват ме, че взимам готови състезатели и ги правя световни шампиони. Аз досега не съм взимал световен шампион, за да го направя пак световен шампион. На Олимпиадата в Пекин имах двама състезатели, които взеха медали - Станка Златева и Радослав Великов. Започнах с борбата през 2003 година с Радослав Великов. Тогава той губеше от шампиона на България с 12-0. След една година Руди го победи. След две години Великов вече беше световен шампион. През 2005 година Станка Златева дойде при мен, за да я науча да се бори. След четири месеца тя случайно стана европейска шампионка, след още няколко месеца случайно няколко пъти стана световна и случайно няколко пъти европейска шампионка. Явно не съм взел готова състезателка. Не мисля, че това са готови състезатели.

Аз не се чувствам провален треньор, а напротив. Благодарение на моите няколко състезатели федерацията по борба да получава субсидии от министерството. Аз с едни и същи хора постигам еднакви резултати. Вальо Йорданов иска да омаловажи работата ми, но това е манипулация.

Всичко това се случва, защото Вальо е в Америка и не вижда какво става тук. Има шпиони, които му докладват аз какво правя. Така не става. Президентът трябва да бъде в България, за да вижда проблемите. Не може една федерация да бъде управляване дистанционно. В момента се чувствам по-лошо, отколкото беше по време на комунизма. В последните няколко месеца се взеха абсурдни решения в борбата.

Поисках оставката на Валентин Йорданов на УС, защото от няколко години той ми спъва работата. Непрестанно ме провокира и саботира. Започнахме с един състав, без да ме пита, без да се интересува от мнението ми освободи Тодор Кънев. Обясненията бяха абсурдни. После освободи Петър Касабов. В отбора имаше сплотеност и желание за работа. Аз от две години не мога да се зарадвам, че работя с националния отбор, защото постоянно ми пречат. Отиваме на Олимпиада и той спира всички мои помощници. Налага ми треньори, които аз не ги искам.

Йорданов раздели отбора, след като слага хора, които не искам, а маха екипа ми. Борбата има провал, но не аз като треньор, а президентът на федерацията има. Йорданов се занимава само с интриги. Той ги търси, шпионите му му докладват постоянно, но така той получава изкривена информация. Неговата работа е да търси спонсори и да помага на борбата. Вальо в момента пречи на всички мои състезатели. Измислиха се абсурдни решения. Казва на Станка да стане треньор, но тя иска да се бори. Иска да я спре, защото тя е единствената, която може да го победи на медали. Тя не е казала лоша дума за Валентин Йорданов. Той е голям спортист с много медали, но тук трябва ръководител.

Казват, че няма пари в борбата, но това не е вярно. В борбата има много пари, но те не се разпределят добре. Има много назначени като треньори, но те изпълняват други функции - бодигардове, портиери. Получават се премии, които нямат общо с дадени състезатели. Тези неща лесно могат да се проверят.

Вальо Йорданов забрави откъде е тръгнал. Упреква ме, че съм близък със състезателите ми, но това е нормално. Това, което съм направил до тук го правя, защото обичам работата си и спорта. До преди 2-3 години Валентин Йорданов не беше същия. Бяхме много близки, но сега не мога да го позная, но когато парите ти влязат в сърцето ти вече нямаш сърце. Няма да работя вече за България, въпреки, че в момента обмислям нещата на клубно ниво, за да мога да помагам на моите състезатели. Категоричен съм в решението си. Нямам претенции към някакъв пост, нито правя кампания за нов президент.

Не искам да съм треньор на националния отбор. Никога няма да бъда. Аз нямам друг проблем с Валентин Йорданов, освен, че спира работата ми с моите състезатели. Неговите неадекватни решения вече пречат на борбата, а не на мен. Вальо Йорданов вече не е същият. Най-правилно беше всички да си подадем оставката, но това трябва да тръгне от президента на федерацията. Много хора ме подкрепят, но не смеят да го изразят гласно", каза Щерев.