Един от най-големите ни спортисти - Йордан Йовчев обяви края на състезателната си кариера. 39-годишният гимнастик влезе в историята на спортната гимнастика с участието си на рекордна шеста поредна Олимпиада. Нещо повече, на Игрите в Лондон той дори се класира за финала на халки, в който остана на седма позиция.

Йовчев има общо 26 отличия от олимпиади, световни и европейски първенства. Съдийска грешка му попречи да покори олимпийския връх в Атина през 2004 година. Тогава той остана със сребро на халки. Йовчев има още три бронзови медали на халки и на земя от Игрите в Сидни 2000 и Атина 2004. Освен това той е четирикратен световен шампион и европейски първенец.

"Време е да кажа стига толкова. Мога да продължа, но не виждам смисъл. Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам", каза Йовчев на пресконференция, на която бе награден със "сребърен сокол" за характер и мъжество.

Легендата в спортната гимнастика ще се сбогува с почитателите си с гимнастическо шоу в "Арена Армеец" в София през ноември.

"Датата все още не съм я определил, но един бенефис през ноември ще бъде супер. Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика. Иска ми се да направим истински гимнастически празник за хората", заяви Йовчев.

Йовчев ще съсредоточи усилията си в Българската федерация по спортна гимнастика, на която е президент.

"Стремяли сме се винаги да постигаме добри резултати. Това, което бяхме заложили в Лондон, го изпълнихме на 100 процента. Съжалявам, че няма медал. На финала допуснах грешка, но дори и без нея трудно щях да стигна до отличие, защото началната ми оценка беше с 2 десети по-ниска. Можеше да завърша шести, ако бях приземил по-добре, но смятам, че все пак се представих достойно", допълни Йовчев.