Двама южноафриканци – Брендън Грейс, Томас Ейкън, тайландецът Тонгчай Джайди и осмият в света Греъм Макдауъл, се класираха за полуфиналите на Световния Volvo match play шампионат. В неделя сутрин Макдауъл ще играе срещу Грейс, а Ейкън – срещу Джайди.  Освен с драматичните мачове от осминaфиналите и четвъртфиналите, този предпоследен ден от шампионата в ''Тракийски скали'' ще остане в историята и с изключително любопитна случка – прецедент в Европейската верига.

В последния четвъртфинал за деня, който противопостави Макдауъл и Колсартс, на 10-ата дупка при началния удар на белгиеца, топката му падна във водно препятствие. Съдиите прецениха, че последната точка, в която топката му е преминала границите на водното препятствие, е над тоалетна на игрището.

По правило в такъв случай играчът трябва да пусне топката на разстояние дължината на два клъба от тази точка, което се оказа, че е вътре в самата тоалетна. Макар и видимо смутен, Колсартс влезе в тоалетната и пусна топката, която се изтърколи по посока на дупката и се наложи да я пусне отново. След това той вече имаше право да играе от тревата и дори успя да спаси пара на дупката.

Финалът на турнира е в неделя следобяд.