Има много неща, които могат да се направят правилно в преговорите за заплата. Има обаче и няколко точки, с които да се изложите. Трябва абсолютно и задължително да избягвате следните неща:

  • Грешно време

Преговорите за заплатите обикновено означават повишение за служителя. Не изхождайте от това, че шефът ви ще дойде при вас, направете решаващата стъпка сами. Въпреки това, не трябва да правите тази стъпка на фирменото коледно парти или на фирмен излет. Дори след наскоро загубен договор с един от вашите клиенти или след неудачен проект не е най-подходящият момент да поискате повече компенсация.

По-добре изберете момент, когато можете да представите добри аргументи и настроението в компанията не е особено лошо. Много служители също се чудят кога е подходящото време за друго интервю за заплата. Преговорите за заплатите се провеждат най-рано на всеки 12 месеца.

  • Лоша подготовка

 Преди да започнете разговора, трябва да излезете с няколко правдоподобни аргумента. Защо заслужихте това повишение? Трябва да можете да обясните последните си постижения и приноса си към успеха на компанията.

  • Грешни аргументи

Както вече споменахме, трябва да имате готови подробности за ефективността и успеха, за да оправдаете вашите твърдения. Абсолютно забранено обаче са аргументи като закупуване на нови мебели или домашен любимец. Разбира се, има лични аргументи, които могат да оправдаят повишението ви, например ако очаквате дете. Тези аргументи обаче винаги трябва да се поставят след фактите, свързани с изпълнението. 

  • Не посочвайте конкретно изискване за заплата

В хода на подготовката на вашите аргументи трябва да имате и конкретна представа за размера на корекцията на вашата заплата. Вашият шеф ще ви помоли да му назовете цифри. „Да, и аз не знам точно, може би около 3%“ не е добър отговор на този въпрос. Това създава впечатлението, че по принцип искате повече пари, без наистина да сте се занимавали с темата. 

Снимка: iStock
Възползвайте се от изкривените числа!

При текуща годишна заплата от 1000 лева, да поискате 1100 лева често не е разумно. По-добре покажете с изкривените числа, че внимателно сте обмислили какъв процент повече можете да поискате с основание. Освен това изкривените числа могат да се закръглят добре, така че да направите планирана крачка към шефа си.

  • Изисквате твърде много пари

Ако направите напълно неподходящо и неправдоподобно предложение, не само ще пропуснете шанса за по-висока заплата, но и ще хвърлите лоша светлина върху себе си като личност. Това важи още повече за кандидатите, които са в контакт с потенциален нов работодател. Останете в реалистична рамка, но очаквайте, че в крайна сметка ще трябва да приемете компромис под желаното увеличение. За това е полезно да включите малък буфер и съответно да поискате малко повече в първото предложение. 

  • Продавате под стойността

Очакванията за заплата, които са твърде високи, не се отразяват добре върху вас, но същото е и с твърде ниските. Много кандидати се продават под стойността си поради несигурност. Не забравяйте, че по-специално работодателят иска да разбере в процеса на кандидатстване дали Вие можете да оценявате постиженията си реалистично. В крайна сметка HR мениджърът ще избере най-обещаващия кандидат. Не и този, който е заявил най-ниската заплата.

Ако вашите изисквания са в разумни граници, вие не печелите никакво предимство с ниска заплата. Също така имайте предвид, че заплатата, определена в началото, е отправна точка за бъдещи преговори за заплати. Заплатата винаги се увеличава на процентни стъпки. Искате ли да постигнете определено ниво на заплата в дългосрочен план? Ако започнете много ниско, ще са необходими много повече преговори, за да постигнете целта си.

Дори и да сте в компанията от известно време, все пак можете да покажете, че сте наясно с качеството на вашата работа и вашия успех.

  • Изнудване на преговарящите партньори
Снимка: iStock

„Така че или ми дайте повишение сега, или ще кажа на всичките 453 колеги, че имам такава.“ Добре, не е нужно да е проблем или реална заплаха. Едно прибързано заяждане и критично „шефе, мога да спечеля повече някъде другаде“ понякога е достатъчно. Вероятно шефът ви ще каже нещо от рода на „Тогава трябва да работите другаде“ и въпросът отпада.

Ако сте хванали шефа си в добро настроение и той оценява работата ви, след подобни изказвания той само ще се подразни и след време ще допусне нов опит за преговори. Ако шефът ви смята, че можете да се справи и без вас, ще трябва да търсите нова работа по-бързо, отколкото бихте искали.